Na predloženi državni proračun za iduću godinu, koji će Hrvatski sabor donijeti ovaj tjedan, stigla su ukupno 132 amandmana, najbrojni su SDP-ovi, no pojedinačno su financijski ‘najteži’ amandmani Ivana Lovrinovića, zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku te Predraga Matića (SDP).

Lovrinović predlaže da se 10 milijardi kuna s “kapitalnog računa” HNB-a, u kojem je nalazi zadržana dobit Središnje banke od njezina osnivanja, isplati osnivaču i vlasniku HNB-a, dakle Republici Hrvatskoj, kao prihod od financijske imovine.

“Smatram da je za ovu operaciju dovoljna samo odluka hrvatske Vlade”, ističe Lovrinović i tumači kako bi to povećanje proračunskih prihoda “drastično” promijenilo situaciju pa proračun projiciran za 2017. ne bi bio u deficitu, nego u suficitu, Hrvatska bi u najkraćem roku izašla iz procedure prokomjernog deficita, poboljšao bi se kreditni rejting države i smanjili troškovi zaduživanja u inozemstvu.

Predlaže i kako rasporediti taj “izvanredni prihod”. Najznačajniji dio, 1,4 milijarde kuna usmjerilo bi se za isplatu duga radnicima na temelju nerealiziranog ugovora sa sindikatima, milijardu za povećanje mirovina, po 500 milijuna za ministarstava zdravsta, znanosti te obrane, sto mlijuna dobio bi DORH, 50 milijuna MUP za isplate otpremnina, a 150 milijuna Imunološki zavod.

Briga za Imunološki zavod

Za Imunološki zavod u svojim su se amandmanima zauzeli i SDP i Živi zid.

Živi zid traži da se sredstva za Zavod povećaju za 120 milijuna kuna, a da se taj iznos uzme MORH-u, konkretno stavci Opremanje dalekometnim topničkim sustavom.

Pitanje Imunološkog od strateškog je državnog interesa, proces njegova preoblikovanja nije završen, a predloženi proračun ne predviđa sredstva za to, naglašavaju SDP-ovi Peđa Grbin i Siniša Varga i na to ime traže 67 milijuna kuna.

Taj bi iznos namirili rezanjem stavki Vlade, Sabora, ministarstava znanosti i obrane, odnosno potpora vjerskim zajednicama, rashodima za usluge i sl. Varga traži i da se sredstva za transfer HZZO-u od 2,5 milijarde kuna povećaju na 4,7 milijardi, a da se za taj iznos smanje sredstva namijenjena kamatama za izdane vrijednosne papire i kamatama za primljene kredite i zajmove.

Traži i da se za informatizaciju zdravstva, za koju, kaže, nije predviđena ni kuna, osigura 37 milijuna kuna u idućoj, te 38 milijuna u 2018. i 2019. godini.

Matić: za Ministarstvo branitelja još pet milijardi kuna

Predrag Matić (SDP) zauzeo se da se sredstva za Ministarstvo branitelja povećaju za pet milijardi kuna, a da se za isti iznos smanji budžet Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade koji bi slijedom toga ‘pao’ na samo 94,7 milijuna kuna.

Ministarstvo već skoro godinu dana najavljuje novi, sveobuhvatan braniteljski zakon, davanje statusa hrvatskih branitelja pripadnicima HVO-a, naoružanih odreda Narodne zaštite i njihovo izjednačavanje s pripadnicima MUP-a, HV-a i HOS-a (…) što košta jako puno, neka pet milijardi bude za mirno ostvarenje tog sna, piše Matić.

Tih pet milijardi, kaže, uzet će se od “naših najugroženijih sugrađana, korisnika socijalne pomoći, jer oni ionako imaju malo i nedovoljno za normalan život, ali o tome je sve rekla bivša HDZ-ova ministrica socijale, poručivši im: “Neka crknu”.

HNS-ovih 29

Čak 29 amandmana podnio je Klub HNS/HSU-a. Jednim od njih traži da se za 22,5 milijuna kuna povećaju aktivnosti države na projektima javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, zbog kojih su u više navrata prozivali aktualnu Vladu. Taj iznos uzeli bi Ministarstvu gospodarstva, konkretno jačanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, te ulaganju u fondove za gospodarsku suradnju. Isti iznos, za istu namjenu traže i SDP-ovi zastupnici, s tim da bi potrebnih 22,5 milijuna uzeli od potpora vjerskim zajednicama.

Osiguravanje pet milijuna kuna za projekte javno-privatnog partnerstva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji amandmanom traži Vedran Babić (SDP), koji bi rezao poticaje temeljene na ugovorima Vlade i vjerskih zajednica.

Klub HNS-a zauzima se i da osigura 30 milijuna kuna kako bi se naknadila šteta koju su zadnjih godina prouzrokovale obilne kiše u sjevernoj Hrvatskoj, pokrenuvši i brojna klizišta koja ugrožavaju brojne obiteljske kuće. Taj bi iznos uzeli MORH-u.

SDP-ovi zastupnici nizom su se amandmana zauzeli za sredine iz kojih dolaze i njihove projekte, zatražili su sredstva za dovršetak škola i školskih sportskih dvorana u Zlataru, Đurmancu, gradnju četverotračne prometnice na dionici Dubrava – Šibenik, uređenje čvora Njivice, čvora Ražine, nabavu magnetne rezonance za šibensku Opću bolnicu, povećanje subvencija za Državnu ergelu Đakovo i Lipik…

Spomen soba braniteljima u Šibeniku

Franko Vidović podnio je niz amandmana, a jednim traži 1,5 milijuna kuna za uređenje Spomen sobe hrvatskim braniteljima u Šibeniku, taj bi iznos uzeo s pozicije Poticaji prema ugovorima Vlade i vjerskih zajednica.

Tri SDP-ovca – Domagoj Hajduković, Željko Jovanović i Damir Tomić traže da država za redovan rad nedavno osnovanog Sveučilišta u Slavonskom Brodu dade 20 milijuna kuna, a da se toliko uzme Uredu Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, koji bi nakon toga ostao na 36.900 kuna.

Jovanović i Tomić traže i da država poveća sredstva za prevenciju ovisnosti i nasilja u školama, da nagradi izuzetne rezultate u obrazovanju i tehničkoj kulturi, da u prigodi 70. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture poveća poticaje za nju.

Samo troje većinskih zastupnika dalo amandmane

Mostov Miro Bulj jedan je od rijetkih zastupnika saborske većine koji se odlučio amandmanom tražiti drugačiju podjelu proračunskog novca. Traži, naime, da 20-ak brdsko-planinskih gradova i općina dobije dodatnih 11 milijuna kuna pomoći kako bi nadoknadili gubitke uvjetovane izmjenama različitih zakona. Traži i da se u proračunu osigura pet milijuna kuna za izgradnju Osnovne škole Fra Pavla Vučkovića u Sinju.

HDZ-ovi Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih predložili su da se za 13 milijuna kuna smanje sredstva namijenjena civilnom društvu i usmjere za socijalne i humanitarne programe koji se provode kroz nekoliko ministarstava.

O podnijetim amandmanima i samom proračunu, Hrvatski sabor odlučivat će u četvrtak, no prije toga o amandmanima se mora očitovati i hrvatska Vlada.

(Hina)

fah