Na posljednjoj ovogodišnjoj radnoj sjednici Skupštine Međimurske županije usvojen je županijski proračun za 2024. godinu koji iznosi 91.804.450 eura, a župan Matija Posavec istaknuo je da je riječ o pomno planiranom i održivom proračunu.

„Izrađen je na način da pratimo aktualno stanje u gospodarstvu i društvu, inflaciju, prosjek primanja naših građana, da uvažavamo i koristimo šanse u europskim mehanizmima, od višegodišnjeg financijskog okvira, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Fonda solidarnosti, industrijske tranzicije, ITU mehanizma i prekograničnog programa Interreg”, objasnio je Posavec. Dodao je i kako iz tog dijela očekuju snažan razvojni zamah Međimurja.

Prema županovim riječima, proračun je održiv jer su po prvi put 51 posto u proračunskim prihodima porezni prihodi, 36 posto su EU projekti, 7 posto prihodi od dobiti ili trgovačkih društava ili eksploatacije sirovina, a svega 6 posto od kapitalizacije imovine.

Nadalje, župan je naglasio da Međimurska županija nije kreditno zadužena te je dodao kako su značajno povećani proračuni međimurskih ustanova, pa je tako REDEA došla na gotovo 950 tisuća eura, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode na 1,3 milijuna eura, Muzej Međimurja na 1,2 milijuna eura. Ulaganje u zdravstvene ustanove ove je godine, ne računajući ulaganja u Županijsku bolnicu Čakovec, s 11,9 milijuna povećano na 12,7 milijuna eura, rekao je župan.

„Potpore prema udrugama također su povećane, a tu su i poljoprivredne mjere, mjere poduzetnicima, potpore u sportu. U ovom trenutku je tu preko 120 kapitalnih projekata na koje ima utjecaj, kojima je partner, koje vodi, koje financira ili sufinancira Međimurska županija”, istaknuo je Posavec.

Posavec: Međimurje najrazvijenija regija Hrvatske

Župan je naglasio da izvoz po glavi stanovnika iznosi 8105 eura, rast BDP-a u posljednjih 10 godina doseže 32 posto, a stopa nezaposlenosti iznosi 4,7 posto. Dodao je i da je u Međimurju najbolji omjer zaposlenih i umirovljenika te da su prihodi gospodarstva rasli za gotovo četiri milijarde kuna od 2021. do 2022., dosegnuvši tri milijarde eura, dok je prošla poslovna godina završena s ukupnim prihodom od 22 milijarde 460 milijuna kuna.

„Sve te brojke ostvaruje regija koja ima 2,7 posto stanovništva, 2,8 posto gospodarstva ili 2,7 posto površine. Definitivno s punim pravom možemo reći da je Međimurje najrazvijenija regija Hrvatske, da je perjanica gospodarstva Hrvatske uz sve lokalne, nacionalne i globalne izazove s kojima se suočavamo”, zaključio je Posavec.

Predsjednik skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina istaknuo je da je zahvaljujući ovoj sjednici dobivena jasnija slika aktivnosti jednog dijela mandata te programa budućeg rada aktualne vlasti jer su vijećnici imali priliku vidjeti koji su to razvojni programi, što se financira EU sredstvima i na koji je način proračun usmjeren prema građanima.