Premijer Andrej Plenković ima povjerenje Hrvatskog sabora i stabilnu većinu, potvrdilo je u petak glasovanje o premijerovu opozivu koji je tražila oporba, na poticaj Domovinskog pokreta (DP), jer je za opoziv ruku dignulo 56 zastupnika, 77 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Taj rezultat govori da za oporbeni prijedlog nisu glasovali ni svi oporbeni zastupnici, njih je 74. Da bi uspjela u svom naumu, oporba je trebala pridobiti 76 zastupnika.

Protiv opoziva glasovalo je 77 zastupnika, koji su na taj način poslali poruku da su oporbene prozivke na premijerov račun neosnovane, te da on dobro radi svoj posao.

Sabor je o premijerovu opozivu raspravljao prošli tjedan. U maratonskoj raspravi oporba ga je prozivala za brojne afere, od Janafa i Ine do “afere SMS”.

Teretila ga je i za zatvaranje sisačke Rafinerije, izostanak obnove nakon potresa, neprovođenje zdravstvene reforme…

Vlada je odbila premijerovu odgovornost za koruptivne afere i izostanak reformi, a uz njega, pokazalo se u raspravi, čvrsto stoji saborska većina.

Prvi je to put od listopada 2016., kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost, da se u Saboru propitivalo pitanje povjerenja njemu.

U proteklih gotovo šest i pol godina oporba je bezuspješno nastojala opozvati cijelu Vladu i niz ministara: financija, zdravstva, obrazovanja itd, no nikada premijera.