Nedavno održani izbori u križevačkom HDZ-u dobar su povod za analizu križevačke političke scene. Izgleda da bi HDZ u Križevcima trebalo pomladiti, SDP postariti, a čelne ljude u HSS-u promijeniti. Gledajući novi sastav HDZ-a u Križevcima dolazi se do zaključka da ga se ne bi posramila niti Hrvatska stranka umirovljenika.

Izgleda da HDZ u Križevcima u promilima mjeri broj članova mlađih od 35 godina, a u Gradski odbor izabrani su ljudi koji se približavaju 70. rođendanu. Čelni čovjek križevačkog HDZ-a Mato Devčić, čak i kada bi htio nešto raditi, nema s kim.

Potpuno obrnuta situacija je u SDP-u u Križevcima. Gradska organizacija, okupljena oko predsjednika Ivana Majdaka, vrvi mlađima od 30 godina. Njima ne nedostaje energije, ali će im sigurno trebati još neko vrijeme za skupljanje iskustva. U Gradskoj organizaciji HSS-a u Križevcima postoji dobar balans mladih i iskusnih, ali u toj su stranci problemi drugačije naravi.

Predsjednik te stranke Tomislav Katanović zapravo je u velikoj sjeni Branka Hrga i ništa ne može učiniti bez šefova blagoslova. HSS bi trebao pronaći čovjeka koji nije pod utjecajem Branka Hrga, gradonačelnika na odlasku, kojemu je i njegova stranka na nacionalnoj razini nedavno na izborima rekla da ga više ne želi.

Da su danas izbori, vodila bi se mrtva utrka između HSS-a i SDP-a. HDZ bi pokušao doći do dva vijećnička mandata, a nepredvidivo je koliko će se nezavisnih lista pojaviti u Križevcima koje će također probati doći do svog dijela kolača na lokalnim izborima 2017.

prigorski.hr/Željko Picig