Izjava dana

Zeljko Picig

prigorski picigIN Željko Picig: Koprivničko-križevačka županija u 15 godina izgubila više od 10 tisuća stanovnika

Koprivničko-križevačka županija nema samo veliki problem s brojem najviše blokiranih u Hrvatskoj. Statistika k tome pokazuje da se ljudi iz Prigorja i Podravine iseljavaju iz Lijepe Naše.

Naime, od 2001. do 2011. godine Koprivničko-križevačka županija izgubila je gotovo 9 tisuća stanovnika, a budući da je trend iseljavanja nastavljen, do sljedećeg popisa stanovništva u Prigorju i Podravini zasigurno će biti još toliko manje ljudi. Posla za mlade nema, a veliki broj ruralnih područja nema osnovne uvjete za život – nemaju vodu.

Brojna domaćinstva u križevačkom kraju također nemaju pitku vodu, a približava se još jedno ljeto, možda sušno ljeto. Ne bi to bilo toliko apsurdno kad potkalnički kraj ne bi ležao na izvorima najkvalitetnije pitke vode, ali kod nas je sve moguće. Živjeti u 21. stoljeću bez nade za pronalaskom radnog mjesta i bez pitke vode uistinu je teško, a o cestama, nogostupima i odvodnji ne treba ni govoriti.

Svaki malo odvažniji mladi čovjek odlazi iz svoga kraja, a većina ih promišlja da će se ipak vratiti. Vratit će se za 10 ili 20 godina, ali ako će situacija kod nas ostati nepromijenjena, u tom će se slučaju ostvariti najcrnije prognoze demografa Šterca koji prognozira da će Hrvatska za deset godina imati 3 milijuna stanovnika.

Osim državne, u rješavanje problema treba se uključiti i lokalna vlast i pokrenuti investicijske cikluse i u funkciju staviti pustu poljoprivrednu zemlju. Koprivničko-križevačka županija ne smije više biti na dnu statistike po korištenju europskih sredstava, a Križevci konkretnim projektima trebaju pokrenuti gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

Novo će križevačko vodstvo najhitnije morati riješiti jedan od najvećih propusta aktualne gradske vlasti i Komunalnog poduzeća i pronaći rješenje kako bi Križevci dobili milijunska sredstva Hrvatskih voda s kojima bi voda potekla iz brojnih suhih prigorskih pipa.

Željko Picig/prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

puzevski

DIRLJIVA PRIČA IZ VLAKA Na relaciji Križevci-Zagreb s Valentinom Puževskim

U redakciju portala primili smo priču Dore Smoljanec, koja je željela podijeliti svoj susret u …

ilustracija/Hrvoje Jelavić/Pixsell

MEDIJI U HRVATSKOJ I KRITERIJI PAPE FRANJE Ivan Miklenić: Daleko od novinarstva mira

Papa Franjo za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije, koji Crkva slavi na 7. vazmenu …