Izjava dana

Zeljko Picig

prigorski picigIN Željko Picig: Koprivničko-križevačka županija u 15 godina izgubila više od 10 tisuća stanovnika

Koprivničko-križevačka županija nema samo veliki problem s brojem najviše blokiranih u Hrvatskoj. Statistika k tome pokazuje da se ljudi iz Prigorja i Podravine iseljavaju iz Lijepe Naše.

Naime, od 2001. do 2011. godine Koprivničko-križevačka županija izgubila je gotovo 9 tisuća stanovnika, a budući da je trend iseljavanja nastavljen, do sljedećeg popisa stanovništva u Prigorju i Podravini zasigurno će biti još toliko manje ljudi. Posla za mlade nema, a veliki broj ruralnih područja nema osnovne uvjete za život – nemaju vodu.

Brojna domaćinstva u križevačkom kraju također nemaju pitku vodu, a približava se još jedno ljeto, možda sušno ljeto. Ne bi to bilo toliko apsurdno kad potkalnički kraj ne bi ležao na izvorima najkvalitetnije pitke vode, ali kod nas je sve moguće. Živjeti u 21. stoljeću bez nade za pronalaskom radnog mjesta i bez pitke vode uistinu je teško, a o cestama, nogostupima i odvodnji ne treba ni govoriti.

Svaki malo odvažniji mladi čovjek odlazi iz svoga kraja, a većina ih promišlja da će se ipak vratiti. Vratit će se za 10 ili 20 godina, ali ako će situacija kod nas ostati nepromijenjena, u tom će se slučaju ostvariti najcrnije prognoze demografa Šterca koji prognozira da će Hrvatska za deset godina imati 3 milijuna stanovnika.

Osim državne, u rješavanje problema treba se uključiti i lokalna vlast i pokrenuti investicijske cikluse i u funkciju staviti pustu poljoprivrednu zemlju. Koprivničko-križevačka županija ne smije više biti na dnu statistike po korištenju europskih sredstava, a Križevci konkretnim projektima trebaju pokrenuti gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

Novo će križevačko vodstvo najhitnije morati riješiti jedan od najvećih propusta aktualne gradske vlasti i Komunalnog poduzeća i pronaći rješenje kako bi Križevci dobili milijunska sredstva Hrvatskih voda s kojima bi voda potekla iz brojnih suhih prigorskih pipa.

Željko Picig/prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Robert Anić/Pixsell

ZAŠTO POLITIČARI ZNAJU SURAĐIVATI SAMO NA LOKALNOJ RAZINI? Žele li političari služiti općemu dobru?

Piše: Ivan Miklenić »Na Braču se ne gleda tko je iz koje stranke, nego se …

hrvatska zastava

HRVATSKA JE JOŠ UVIJEK ZAROBLJENA IZNUTRA Ivan Miklenić: Jesu li uopće moguće reforme?

Hrvatska je u 2018. godinu ušla sa snažnim obećanjem predsjednika Vlade da će to biti …