hdz izbori

prigorski picigIN Željko Picig: HDZ jača na jugu, a na sjeveru nestaje s političke scene

Lokalni izbori su iza nas, konstituiraju se gradska vijeća i županijske skupštine, a izbori su pokazali da najjača stranka u državi postupno nestaje na sjeveru zemlje. Naime, u Zagrebu je pobijedio Bandić, a HDZ je ostvario jedan od naslabijih izbornih rezultata u hrvatskoj metropoli unazad nekoliko izbora.

U Dugom Selu, HDZ-ovoj utvrdi, vlast je preuzeo HNS-ov Panian i nezavisni zamjenici. I Vrbovec je bio dugogodišnja utvrda HDZ-a, a s trona ih je svrgnuo SDP-ov Kralj. U Svetom Ivanu Zelini HDZ ne može do vlasti pored HNS-ova Košćeca.

U Zagrebačkoj županiji Kožić je pobijedio u koaliciji HSS-a, SDP-a i partnera i tu je HDZ izgubio participiranje u vlasti.
U Đurđevcu je dolaskom Lackovića ojačala nezavisna politička scena, a novi nezavisni đurđevački gradonačelnik Janči za funkcioniranje u Vijeću ne treba stranačku potporu. U Koprivnici se HDZ ne može ozbiljnije približiti osvajanju SDP-ove utvrde, Jakšić je preuzeo podravsku metropolu, a slična situacija je i u Ludbregu, gdje je ponovo pobijedio SDP-ov Bilić.

U Križevcima se HDZ godinama držao na “aparatima” zahvaljujući Hrgu koji je i danas zapravo skriveni šef te stranke u Križevcima, ali dolaskom nezavisnog Rajna i u Križevcima ta stranka postupno nestaje i nema novih ljudi koji bi stranku mogli voditi u skorije vrijeme.

Kada pogledamo još malo dalje i na papir stavimo pobjedu nezavisnog Čehoka u Varaždinu, Čačića (Reformisti) u Varaždinskoj županiji i pobjedu Posavca, koji je kao HNS-ovac ostvario pobjedu u Međimurskoj županiji, nameće se zaključak da je pravo čudo pobjeda Mrežinog Korena uz potporu HDZ-a u Koprivničko-križevačkoj županiji. U spomenutoj županiji HDZ još je uvijek u sedlu, ali neće moći ništa učiniti bez podrške koalicije okupljene oko SDP-a ili nezavisnih na čelu s Lackovićem.

Istovremeno kako HDZ slabi na sjeveru, jača na jugu zemlje, a tome u prilog govore i pobjede HDZ-a u Splitu, Metkoviću i Dubrovniku. Na taj način HDZ postaje južna stranka, a na sjeveru je jedina nada za tu stranku da od danas krene izgrađivati nove ljude koji bi se eventualno mogli nametnuti kao lideri u svojim sredinama za otprilike deset godina.

Željko Picig/prigorski.hr

fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

puzevski

DIRLJIVA PRIČA IZ VLAKA Na relaciji Križevci-Zagreb s Valentinom Puževskim

U redakciju portala primili smo priču Dore Smoljanec, koja je željela podijeliti svoj susret u …

ilustracija/Hrvoje Jelavić/Pixsell

MEDIJI U HRVATSKOJ I KRITERIJI PAPE FRANJE Ivan Miklenić: Daleko od novinarstva mira

Papa Franjo za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije, koji Crkva slavi na 7. vazmenu …