Zeljko Picig

prigorski picigIN Tko će pobijediti na lokalnim izborima? Zašto svi šute o provedenim anketama?

Prvi travnja – dan šala je iza nas, ali približavanjem lokalnih izbora političarima zasigurno nije do šale, barem onima koji će pobjedu tražiti u drugom krugu na lipanjskim izborima.

Sve političke opcije su u protekla dva mjeseca provele ankete, ali nismo baš čuli da su se političari pohvalili rezultatima. Prema anketama jasno je tko će pobijediti u Koprivnici i Đurđevcu, ali u Križevcima i Koprivničko-križevačkoj županiji može se očekivati prava drama.

U borbi za križevačkoga gradonačelnika očekuje se pojačani izlazak birača, njih više od 60 posto. Troboj će se voditi između Rajna, Majdaka i Hrga koji su već sada izjednačeni, a kampanja još nije ni počela. Od spomenutih kandidata u drugom krugu mjesta će biti za dvoje, a većinu u Gradskom vijeću neće imati ni jedna politička opcija, što je s jedne strane i dobro za Križevce, jer će se o svim važnim temama za grad morati raspravljati. Slična situacija dogodit će se i u Skupštini Koprivničko-križevačke županije.

Ljevicu i desnicu najviše je iznenadila kandidatura za župana nezavisnog Željka Lackovića koji je očigledno osjetio, nakon što je “pomeo” HDZ i SDP u Đurđevcu na lokalnim izborima i kasnije ušao u Sabor, da je spojio znanje i političko iskustvo te da je spreman za sljedeći korak.

Za Darka Korena prije nekoliko je tjedana sve bilo riješeno i zasigurno bi osvojio novi mandat na čelu Županije, ali kandidaturom Željka Lackovića sve se okrenulo pa Koren više nije favorit, već je to Lacković. Dinamično će biti i u brojnim podravsko-prigorskim općinama, a u gotovo svim općinama novina će biti nezavisne liste.
Bez obzira na ankete i predviđanja posljednju riječ će imati birači koji će 21. svibnja u prvom i 4. lipnja u drugom krugu odlučiti tko će biti gradonačelnik Križevaca, a tko župan Koprivničko-križevačke županije.

Željko Picig/prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Damir Špehar/Pixsell

prigorski picigIN Željko Picig: Malo nam za sreću treba

Svečano je otvoren “Advent u Križevcima”! Zasjale su lampice, lampioni odletjeli u zrak, a mali …

sabor

UZ IZGLASAVANJE POVJERENJA VLADI U HRVATSKOM SABORU Čas je za promjenu izbornoga zakonodavstva

Nakon maratonske sjednice u prvim satima subote 11. studenoga većina je u Hrvatskom saboru dala …