Ovogodišnji “Split pride 2015” kojemu je slogan “Izađimo u siguran Split” i na kojem se očekuje nekoliko stotina sudionika održat će se ove subote u užem središtu grada, a središnja svečanost započet će u 18 sati u Đardinu, najavio je organizator Rišpet-LGBT udruga Split.

Tim povodom splitska je policija najavila zatvaranje pojedinih gradskih ulica te pozvala građane na dostojanstvo upozorivši kako će se cijela povorka snimati. U Odjelu za odnose s javnošću su potvrdili kako će i ove godine, kao i prethodnih, na terenu biti vozilo za foto i video dokumentaciju te jedno službeno plovilo koje će nadzirati povorku s morske strane.

“Ove godine se neće za tu svrhu koristiti helikopter”, kazali su u splitskoj policiji u kojoj nisu željeli otkriti koliki će broj policajaca osiguravati to javno okupljanje. No, s obzirom da je prošlogodišnju paradu osiguravalo oko 600 policajaca iz splitske, ali i ostalih uprava ni ove ih se godine ne očekuje veći broj, tio više što su zadnji prideovi gotovo prošli bez incidenata.

Zanimljivo je i da ove godine policija medijima neće davati propusnice za ulazak u zonu očito procijenivši da će sve proći mirno i da ona neće biti potrebna.

Obilježavanje “Split pridea 2015” započet će noć prije, u petak, kada će se u staroj Gradskoj vijećnici otvoriti izložba Queering Saami. Izložba kroz portretnu fotografiju i zapise osobnih svjedočanstava donosi priču o queer osobama unutar tradicionalne i autohtone Saami kulture, a realizirana je u partnerstvu s Qub Förlag-om, Veleposlanstvom kraljevine Švedske i udrugom Rišpet. Realizaciju izložbe financijski je pomogao grad Split i hrvatsko Ministarstvo kulture.

Navečer nakon pridea će se na Bačvicama po prvi put održati i “After pride”, a s još tri udruge organiziran je “Pride week” sa zabavnim i edukativnim komponentama.

Okupljanje je u 17 sati u Đardinu, a povorka će sat vremena kasnije krenuti ulicama Kralja Tomislava, Marmontovom, Rivom, Marulićevom, Narodnim trgom, Bosanskom pa sve natrag do Đardina. Očekuje se da će u povorci biti veleposlanik Švedske i zaposlenici britanskog veleposlanstva.

Ranijih godina najviše prijava zbog nasilničkog ponašanja

S obzirom da su organizatori parade na najavnoj konferenciji za medije prije nekoliko dana ukazali da “nitko nije kažnjen za nasilje iz mržnje iako postoje zakonske mjere za sankcioniranje takvih počinitelja” posebnim se izvješćem na svojim službenim stranicama oglasilo Državno odvjetništvo koje tvrdi da su u pet godina održavanja Gay Pridea u Splitu od policije dobili kaznene prijave protiv 25 osoba.

Kaznene prijave zbog nasilničkog ponašanja podnesene su protiv 22 osobe i većinom se radi o zločinu iz mržnje, protiv dvije osobe podnijete su prijave zbog rasne i druge diskriminacije, a protiv jedne zbog sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti. U tužiteljstvu napominju kako su zaprimili i kaznenu prijavu protiv jedne punoljetne osobe i jednog mlađeg punoljetnika zbog kaznenih djela počinjenih povodom Gay Pridea održanog 2013. u Splitu. U oba slučaja, navode u priopćenju, kaznene prijave su podnesene zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Općinskom sudu su podnijeli optužne prijedloge protiv 18 osoba, a odbačene su prijave protiv trojice osumnjičenika. Splitski Općinski sud je do kraja svibnja osudio svih 18 optuženika od čega je njih 14 dobilo uvjetne osude, trojica zatvorsku kaznu koja je zamijenjena radom za opće dobro, dok je u jednom slučaju mlađem punoljetniku izrečena posebna obveza iz Zakona o sudovima za mladež.

Od četiri kaznene prijave podnijete prema maloljetnicima protiv njih troje je Općinskom sudu podnijet prijedlog za primjenu odgojne mjere, a prema jednom maloljetniku je doneseno rješenje o nepokretanju kaznenog postupka primjenom odredbi o svrhovitosti. Protiv jednog okrivljenika pokrenut je prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju diskriminacije te mu je izrečena novčana kazna.

U tužiteljstvu dodaju da su tijekom prošle godine zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju putem računalne mreže podigli optužnicu protiv muškarca koji je uvjetno osuđen, a uz to je protiv dvojice okrivljenika pred Prekršajnim sudom u Splitu pokrenut prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju diskriminacije i u oba postupka donesene su pravomoćne osuđujuće presude u kojima su okrivljenicima izrečene novčane kazne.

(Hina)

fah