Premijera baleta “San ivanjske noći” u koreografiji i režiji Lea Mujića po istoimenoj drami Williama Shakespearea bit će izvedena 23. siječnja u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Leo Mujić ustvrdio je kako je riječki baletni ansambl već dokazao da je spreman za teške plesne zadatke, a u ovoj predstavi uz ples članovi ansambla imaju i druga zaduženja.

Tako plesač Owen Lane, koji igra ulogu Puka, u predstavi čita Shakespearove stihove, plesač Svebor Zgurić autor je glazbenog miksa, a mađarski plesač Balint Rauscher suradnik je na dramaturgiji. U baletu će nastupiti i ravnatelj riječkoga Baleta Balazs Baranyai.

Baranyai je ocijenio da je ovaj balet najkompleksnije djelo od tri dosadašnja koje Mujić postavlja na riječkoj sceni. U predstavu je uložen vrlo složen i težak rad, kazao je ravnatelj riječkoga Baleta, dodajući da gledatelji moraju pomno promatrati svaku kretnju i mimiku plesača zbog zbijenosti događanja na sceni.

Plesačica Marta Kanazir, koja nastupa u ulozi vilinske kraljice Titanije, rekla je da Mujić pred riječke plesače postavlja sve zahtjevnije zadatke kako ansambl izvedbeno napreduje. Ocijenila je da je predstava koreografski zahtjevna i bogata.

Ravnatelj Opere riječkoga HNK Marin Blažević naglasio je da su pripreme za premijeru bile temeljite, uz mnogo proba, navevši da je rad na “Snu ivanjske noći” počeo još u lipnju prošle godine te traje do sad, sa stankama.

Kostimografkinja je Manuela Paladin Kožul, a scenografkinja Aleksandra Ana Buković.

Ovom predstavom se riječki HNK pridružuje obilježavanju 400. godišnjice Shakespearove smrti.

(Hina)

fah