Izaslanstvo Viteškog alkarskog društva (VAD) Sinj pozvalo je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na 309. Sinjsku alku koja će se održati 4. kolovoza, te im iskazali zahvalnost na kontinuiranoj potpori toj povijesno-kulturnoj manifestaciji.

Plenković koji se s izaslanstvom sastao u Banskim dvorima zahvalo je Viteškom alkarskom društvu Sinj na iznimnom trudu u očuvanju tradicije koja je, kako je rekao, dio identiteta i povijesti Cetinske krajine i Hrvatske.

Istaknuo je da će Vlada nastaviti podržavati Sinjsku alku i druge važne projekte vezane uz razvoj Sinja i Cetinske krajine.

O pripremama za 309. Sinjsku alku, premijera je izvijestio predsjednik VAD-a Stipe Jukić koji je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vlade VAD-u i Muzeju Sinjske alke te uputio poziv na na Alku koja se održava 4. kolovoza.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar turizma i sporta Tonči Glavina, te ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić.

Izaslanstvo Viteškog alkarskog društva primio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Zahvalivši mu na stalnoj podršci Sabora toj manifestaciji, osvrnuli su se na izložbu fotografija i prikaz promotivnog filma o Sinjskoj alci u travnju ove godine u Europskom parlamentu, uz prisustvo alkara i alkarskih momaka u tradicionalnim odorama.

Uspjehom drže i sudjelovanje na 32. turističkom sajmu FESPO 2024. u Zürichu, koji su pokazatelji napretka internacionalizacije Alke.

Dodatnu vrijednost Sinjske alke potvrdio je i UNESCO uvrštavanjem na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.