Predstavljena Verbumova knjiga “Čovjek koji je tješio Nagasaki”

11. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Predstavljena Verbumova knjiga  “Čovjek koji je tješio Nagasaki”


Knjiga “Čovjek koji je tješio Nagasaki,” u kojoj autor Paul Glynn tematizira istinitu priču o obraćeniku na katoličanstvo – Japancu Takeshiju Nagaiju, kojemu je atomska bomba usmrtila ženu, spalila dom i grad, predstavljena je u četvrtak u splitskoj nakladničkoj kući Verbumu.

“Ova knjiga na dramatičan način progovara o čovjeku liječniku Nagaiju, koji je preživio atomsku bombu u kojoj je izgubio suprugu te je ostao s dvoje malodobne djece i koji je žrtvovao ostatak života i posvetio ga sugrađanima liječeći njihova tijela i duše. On je tako prenosio snažnu poruku nade i davao smisao patnji u kojoj su se njegov grad i sugrađani našli”, rekla je izvršna urednica knjige Lidija Piskač.

Takashi Nagai je bio liječnik i profesor na odjelu radiologiji Sveučilišta u Nagasakiju, na kojem je obolio o leukemije, ali unatoč tomu, i “prikovan za krevet” pisao je knjige i primao sugrađane te ih je tješio nakon tragedije od posljedica atomske bombe. Tako je postao simbol nade i vjere, istaknula je Piskač.

Nagai je iz šintoizma prešao na katoličanstvo, kojemu u Japanu pripada samo jedan posto pučanstva.

“Katoličanstvo je u Japanu strana i tuđa religija, ali Nagai je kao obraćenik na katoličanstvo postao dio te manjine. Unatoč tomu, njegovo djelo nadahnjuje generacije Japanaca”, rekla je Piskač i dodala da ta knjiga donosi i povijest Katoličke crkve u Japanu. Također je rekla  da ta knjiga i u Hrvatskoj potiče na to “kako nam vjera može pomoći u suočavanju s problemima i patnjama”.

Ravnatelj Verbuma Miro Radalj rekao je kako je atomska bomba u Nagasakiju srušila i katoličku katedralu blizu koje je živio Takashi Nagai.

“Ta je katedrala sagrađena sredinom 19 stoljeća političko-diplomatskim zauzimanjem tadašnjeg američkog predsjednika Granta jer  kršćanstvo tada nije bilo dopušteno u Japanu”, dodao je Radalj.

 

(Hina)

Facebook Comments