Knjiga “Upoznaj Zagreb” autorice Vesne Stričević, ilustrirani vodič “za mlade i stare” kroz glavni grad, predstavljena je u nedjelju u zagrebačkom kafiću Playground.

Na predstavljanju je istaknuto kako je knjiga zanimljiva i zabavna, obiluje fotografijama i duhovitim ilustracijama koje će čitatelje uvjeriti da povijest ne mora biti dosadna i živopisni je izvor podataka o povijesti, zemljopisu i kulturi Zagreba. Predstavile su je autorica Vesna Stričević, kroz razgovor s Antonijom Erent Ondrušek iz Naklade Nika, te turistički vodič Iva Silla, kostimirana u zloglasnu “Crnu kraljicu” (grofica Barbara Celjska s Medvedgrada), koju su sa zanimanjem slušala djeca.
Stričević je rekla da je knjiga namijenjena svim generacijama čitatelja, a govori o povijesti Zagreba, društvenim zbivanjima, njegovim atrakcijama i mijenama, čitatelja vodi i po sadašnjem Zagrebu informacijama o događanjima, festivalima, zbivanjima namijenjen djeci i obiteljskim izlascima.
Rekla je kako je u knjizi pokušala obuhvatiti povijest Zagreba kroz ilustracije i kratke, lako pamtljive informacije. Isprepletena je i s informacijama o poznatim osobama i zagrebačkim atrakcijama i činjenicama, kao primjerice o Zelenoj potkovi i svim muzejima.
Autorica je poručila kako će “taj ne sasvim običan vodič čitatelje, a ponajprije djecu, povesti u istraživanje grada i iznenaditi raznovrsnim i malo poznatim podacima i pričama”.

“Svi znaju što je Zlatna bula i čuli su priče o Krvavom mostu, ali znate li gdje su u Zagrebu rasle naranče? Kako je nastalo jezero Jarun? Po čemu je Koturaška ulica dobila ime? Koja je ulica najkraća, a koja najduža u gradu? Znate li da Zagreb ima svoj asteroid?”, rekla je.

Uz obilje zanimljivosti i legendi koje će, kaže autorica, čitatelju zagolicati maštu, upoznat će i mnogo likova iz zagrebačkog života, “saznati kako se nekada živjelo, što je mučilo šegrte, kako se plesalo, tko su bili nažigači, a što nečastiva kolica i zašto su Zagrepčani proganjali balone”.

Autori ilustracija su Gordana Ivković i Mirela Ivanković Bielen; fotografija Anita Nadj, Igor Vresk, Ana Kunštek, Josip Posavec i Goran Kekić i dr. Knjigu je izdala Naklada Nika.

(Hina)

fah