POVRATAK OTPISANIH Ima li nade za Hrvatsku s ovim ljudima?

27. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne POVRATAK OTPISANIH Ima li nade za Hrvatsku s ovim ljudima?


Piše: Miroslav Mirković

Još samo tjedan dana do konačnih rezultata parlamentarnih izbora kada će se odlučiti hoće li premijer Plenković u novoj postavi osvojiti još jedan mandat ili će to ipak biti Restart koalicija koja je skupila toliko stranaka da više ni sami ne znaju s kime su sve u koaliciji.

Naime, to je očito još jedna ingeniozna ideja PR tima predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koja se očito temelji na onoj narodnoj „Što nas je više, jači smo“.

U slučaju Restarta očito to nije slučaj, jer kako drugačije tumačiti novi Crobarometar koji HDZ-u daje prednost od 2,1 posto, što možda nije tako puno, ali zato pokazuje uzlazni trend Plenkovića, dok se Bernardićev balon floskula i naučenih fraza polako ispuhao.

Podsjetimo, prije samo nekoliko dana, agencija Promocija plus je za HRT napravila anketu prije službenog početka kampanje koja je davala blagu prednost Restart koaliciji. Ta anketa je bila posebice interesantna u drugoj izbornoj jedinici gdje bi Restart trebao dobiti 6 mandata, HDZ 5, Škorin Domovinski pokret 2, dok su Most i Bandić Milan 365 osvajali po jedan mandat, ali rubno.

Naravno ta anketa, tvrde neki naši izvori, dosta je „nategnuta“, prvo jer je rađena prije početka kampanje kada su SDP i Bernardićevi puleni bili u naletu i zato što takve ankete najčešće daju prednost dvjema najjačim strankama, dok namjerno neke prijetnje favoritima ostavljaju na začelju liste.

Tako su Škori dali dva mandata, iako on objektivno može osvojiti tri, isto tako vrlo je upitno koliko su Most i Bandićeva Stranka rada i solidarnosti rubno na jedan mandat (puno prije da mogu osvojiti jedan mandat ili više, op.a.) te koje su to točno stranke na pola mandata.

I za kraj, zašto HRT baš te stranke nije objavio u svojoj anketi, već se one namjerno stavljaju u nepovoljniju situaciju kako ne bi ugrozili duopol HDZ – SDP. Ukoliko su te stranke npr. Pametno ili Lackovićeva Nezavisna lista koja je na dobrom putu da uzme HDZ-u ili SDP-u mandat, onda je puno jasnija nova Ipsosova anketa objavljena jučer.

Zašto bivši neuspješni SDP-ovi kadrovi predstavljaju Restart koaliciju?

Najzanimljiviji dio su kandidati koji u zadnje vrijeme predstavljaju Restart koaliciju, a neki od njih aktivni su i u drugoj izbornoj jedinici za koju se smatra da bi mogla odlučiti izbore.

Bez premca najveći PR-ovski gaf za otkaz jest predstavljanje programa za kulturu i kreativne industrije Restart koalicije gdje je Morana Foretić, za koju neki mediji špekuliraju da je kandidat za buduću ministricu kulture, potpuno izgubila misao tijekom svog izlaganja.

To izlaganje je bilo toliko loše, nepripremljeno te bez glave i repa da se čak u obranu uključio i bivši predsjednik i rehabilitirani SDP-ovac Ivo Josipović koji joj je komično suflirao i „pomagao“ tijekom prezentacije. Foretić je bila toliko loša da su njezino izlaganje stranačke PR službe promptno uklonile sa svojih stranica i društvenih mreža kako nikada takva blamaža ne bi izašla u javnost.

Ali to nije sve, imamo tu i bivšu ministricu graditeljstva u 12. Vladi Anku Mrak Taritaš, koja se suprotstavila Bandiću na izborima u 2017. godini te kada je doživjela poraz napustila je HNS. Osoba za koju se smatra da je isto od Bernardićevog povjerenja još je jedan političar uz kojeg se vežu brojne afere.

Filip Kos/PIXSELL

Poput one da joj je suprug bio zaposlen u državnoj firmi, dok je ona bila u Vladi. Zatim, kako prenosi RTL-ov portal Vijesti.hr, samu je sebe imenovala predsjednicom povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture i time dobila honorar od 40.000 kuna koji nije prijavila u imovinskoj kartici. Tu je naravno i afera oko izgradnje kuća u poplavljenoj Gunji, koje su prema nekim izvorima navodno preplaćene.

Sve te afere Mrak Taritaš je odbacila kao neistinitima, a DORH nikada nije utvrdio pravu istinu.

Bernardićev ekonomski strateg i HSS-ov mesija

Za kraj imamo i Bernardićevog ekonomskog stratega i čovjeka koji bi trebao spasiti hrvatsku ekonomiju nakon korona krize, bivšeg šefa Podravke Zvonimira Mršića, za kojeg se u kuloarima tvrdi da je koristio Podravkine resurse za vlastitu samopromociju i kako bi od sebe, političkog kadra, stvorio vrhunskog i priznatog menadžera.

Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL

Isti takav Mršić svoje je ekonomske mjere predstavio i kod Stankovića u emisiji Nedjeljom u dva, gdje se poprilično zblamirao i na sva konkretna pitanja voditelja odgovarao ekonomskim floskulama i stranim frazama koje u poslovnom svijetu ne znače ništa, osim puke teorije.

Sanjin Strukić/PIXSELL

Kad zbrojimo dva i dva, očito je da Restart koalicija osim mladog ambicioznog „Bere“ koji bi jako htio biti premijer i par kvalitetnih kadrova koji su se pukom slučajnosti ili trgovinama ispod stola našli na listi, jedini spas je notorni Krešo Beljak, čelnik HSS-a, koji bi nakon ovih izbora mogao doći ispod 1 posto podrške građana i ostati bez pola članstva.

Valjda je on taj mesija koji će donijeti prevagu ovoj čudnoj koaliciji.

Dobar vic, zar ne!