Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković potvrdila je u srijedu da su zaprimili tri prijave zbog puta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD te da će povjerenstvo provjeriti ima li u tom slučaju razloga za pokretanje postupka.

Prijave su, kaže, sadržajno manje-više istovjetne, u njima se od povjerenstva traži da utvrdi je li povodom putovanja predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović u SAD došlo do povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Problem je što se ne zna je li riječ o privatnom putovanju koje je pokriveno i plaćeno sredstvima državnog proračuna ili se uistinu radi o službenom putovanju s protokolom i pratećim okolnostima koje jedan službeni put prati, pojasnila je Hini predsjednica Povjerenstva.

“Okolnosti puta nisu poznate, a iz onoga što je dosad javno objavljeno i dostupno nije razvidno radi li se o privatnom ili službenom putovanju”, objašnjava predsjednica Povjerenstva koje je od nadležnih tijela zatražilo relevantne podatke i dokumentaciju

Nakon što dobiju zatražene podatke i dokumentaciju, Povjerenstvo će na javnoj sjednici raspravljati o tome ima li ikakvih razloga ili povoda za pokretanje postupka u ovom slučaju.

“U ovom trenu to nije moguće znati, niti bilo što prejudicirati”, ističe Orešković, koja nije precizirala što je zatraženo i od koga, kao ni razdoblje u kojemu bi se moglo odlučivati u tom slučaju.

Zakon obvezuje Povjerenstvo da štiti identitet podnositelja prijave. Mediji su objavili da je jedan od njih kolumnist portala Index Goran Vojković.

Iz Ureda predsjednice Republike nemaju komentar na prijave koje su pristigle Povjerenstvu.

(Hina)

fah