Povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa u četvrtak je donijelo odluku da glasnogovornik Vlade Marko Milić nije povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa dopsivanjem sa šefom Hrvatskih šuma oko zapošljavanja Nike Dujmovića u toj tvrtki.

Radi se o predmetu koje je povjerenstvo otvroilo nakon što su u siječnju prošle godine javnost izašle poruke između Milića i bivšeg predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića oko zapošljavanja Nike Dujmovića, prijatelja glasnogovornika Vlade.

Tjednik Nacional objavio je poruke između Milića i Jakupčića, u kojima je glasnogovornik Vlade šefu Hrvatskih šuma 30. rujna 2019. poslao poruku sadržaja “Niko Dujmović”, a na koju mu je Jakupčić odgovorio sljedećeg dana porukom “Radit će do godinu dana na određeno – takva je praksa u HŠ, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP.”.

Nakon te poruke, Milić se Jakupčiću zahvaljuje, a ovaj mu odvraća “Nema na čemu”.

Povjerenstvo smatra da takvo ponašanje ne predstavlja kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojim je propisano da je dužnosnicima zabranjeno utjecati na dobivanje poslova. Odluka je donesena podrškom većine glasova članova povjerenstva.

Igor Lukač je kao izvjestitelj istaknuo da je povjerenstvo predmet sagledalo s obzirom na “više različitih elemenata”, kao i proučavalo vremenski slijed svih Dujmovićevih ugovora o zapošljavanju u Hrvatskim šumama.

Istaknuo je da je prvo, Povjerenstvo sagledavalo poruku sadržaja “Niko Dujmović” koju je Milić poslao Jakupčiću.

“Nije životno i pravno logično”

Lukač je rekao da se “iz osnovnog tumačenja sadržaja navedene poruke”, ni iz čega ne može zaključiti da bi ta poruka bila usmjerena upravo na intenciju zapošljavanja, “budući da nije sadržavala nikakvu popratnu riječnu konstrukciju, osim imena i prezimena osobe”.

Gledajući na vremenski slijed događaja, povjerenstvo je utvrdilo i da je Dujmović prvo u Hrvatskim šumama zaposlen kao pripravnik, na temelju provedenog javnog natječaja na kojemu je bio jedini kandidat za radno mjesto, i da je taj ugovor sklopljen 20. rujna 2018. godine. Nakon toga, Dujmović je sljedeći ugovor o radu na određeno vrijeme sklopio 25. rujna 2019., a ugovor na neodređeno vrijeme u lipnju 2021. godine.

Lukač je istaknuo da se Milićeva poruka Jakupčiću dogodila 30. rujna 2019., dakle pet dana nakon Dujmovićevog potpisivanja ugovora o radu na određeno vrijeme, pa nije “životno i pravno logično”, da bi ona mogla utjecati na sklapanje tog drugog ugovora, ali niti onog prijašnjeg o pripravništvu.

Ona nije protumačena kao utjecaj niti za zapošljavanje na neodređeno vrijeme, jer je, prema mišljenju Povjerenstva, od poruke do Dujmovićevog zapošljavanja na neodređeno prošlo duže od godinu dana i 8 mjeseci, odnosno “duži vremenski period”.

Povjerenstvo je zaključilo da bi pretpostavka da je Milić tom porukom utjecao na buduće zapošljavanje bila “životno neobična konstrukcija”.

Povjerenstvo je analiziralo i Jakupčićev odgovor Miliću, u kojoj mu je Jakupčić 1. listopada odgovorio “Radit će do godinu dana na određeno – takva je praksa u HŠ, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP.”.

Tumače kako Jakupčić u toj poruci dao odgovor “koji ne predstavlja točno činjenično stanje”. Naime, iako je Dujmović na kraju ipak zaposlen na neodređeno, to se nije dogodilo godinu dana nakon potpisivanja prethodnog ugovora na određeno vrijeme, kao što je Jakupčić napisao, nego kasnije – više od godinu i 8 mjeseci.

Medved i Šveb kažnjeni

Povjerenstvo je na sjednici kaznilo ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda jer u imovinskoj kartici nije prijavio 11 oranica, dva pašnjaka i dvije livade koje je stekao nasljeđivanjem. Kazna mu je određena u visini od 600 eura.

Također, povjerenstvo je utvrdilo da je glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb počinio povrede zakona zbog čega mu je izrečena obustava isplate mjesečne plaće u iznosu od 700 eura kao i novčana sankcija u iznosu od 1500 eura te

Šveb je kažnjen zbog dvostrukog korištenja prava koja su mu pripadala, odnosno zbog činjenice je istovremeno primao naknadu za mjesečni prijevoz od 43 eura mjesečno od siječnja 2022. do listopada 2023. , ali u istom razdoblju koristio službeno vozilo 24 sata dnevno.

Također, kažnjen je i jer si je isplaćivao uskrsnice, regrese i božićnice, kao i nagradu za radne rezultate.