Kako još nema konkretnih informacija o prijenosu vlasništva i početku proizvodnje u Petrokemiji, tvornički sindikati su održali sastanak s kutinskom gradskom upravom i Udrugom hrvatskih branitelja Petrokemije, koji su ih poduprli, te su se dogovorili o aktivnostima za opstanak kompanije.

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić i predsjednik braniteljske udruge Stjepan Šalković na sastanku u utorak izrazili su punu potporu sindikatima EKN-a i DEMOS-HUS-a u zajedničkoj borbi za što skorijim početkom proizvodnje. Istodobno su se dogovorili o programu daljnjih aktivnosti, uključujući i moguće sindikalne akcije.

Gradonačelnik Babić upozorio je kako Kutina bez Petrokemije nema alternativu i ne može biti grad kakav jest. Rekao je da se 30 posto gradskog proračuna puni iz Petrokemije, koja znači egzistenciju za 1300 zaposlenih i za radnike u mnogim drugim tvrtkama Kutine i Hrvatske.

“Petrokemija ima utjecaj na opskrbu našeg poljoprivrednog tržišta mineralnim gnojivom i na njegovu cijenu. Zbog toga što prije očekujemo rasplet sadašnjeg stanja, novu upravu i početak proizvodnje”, rekao je Babić.

Predsjednik sindikata EKN-a Hrvatske Željko Klaus rekao je kako su navodno počeli pregovori Vlade RH i turske tvrtke Yildirim o prijenosu vlasništva, ali službene potvrde o tome još nema. “Nas bi zadovoljilo da vlasnik, bez obzira tko to bio, što prije potvrdi kada pokreće proizvodnju”, rekao je.

Ujedno je najavio sastanak s Upravom kompanije, neposredno nakon sastanka u Gradskoj vijećnici, a zatim i zajedničku izvanrednu skupštinu dvaju sindikata i Udruge branitelja u srijedu. Tek će se nakon tih skupova donijeti odluka o mogućem organiziranju velikog skupa radnika te o daljnjim aktivnostima.

Radnici žive u neizvjesnosti i strahuju za sudbinu tvornice, potvrdio je glavni povjerenik EKN-a u Petrokemiji Davor Rakić. Dodao je kako tvornici hitno treba nova uprava i novi vlasnik.

“Od države nismo tražili ništa, a ništa nismo niti dobili”, rekao je Stjepan Šalković i dodao kako su branitelji održali nekoliko sastanaka. Istaknuo je kako je u Petrokemiji svaki treći zaposleni branitelj te da oni očekuju trajno rješenje i žele raditi. Zaključio je da su INA i PPD, kao većinski vlasnici kompanije, u cijelom procesu zakazali.

Sudionici sastanka rekli su da ne mogu govoriti o mogućim stajalištima i odlukama izvanredne skupštine, ali da će o donesenim stajalištima i odlukama ovisiti njihove daljnje aktivnosti.