Oko 200 vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Međimurske i Varaždinske županije okupilo se u Čakovcu na javnom prosvjedu s ciljem ukazivanja na probleme koji im otežavaju rad, a jedan od ključnih je, naveli su, pretrpanost domaćeg tržišta uvoznom robom.

Prosvjednici su se okupili uz južnu čakovečku obilaznicu, a potom traktorima krenuli u obilazak grada. Na taj su način, kako ističu, željeli ukazati na nagomilane probleme s kojima se nitko iz Vlade i Ministarstva poljoprivrede ne želi pozabaviti.

Prema riječima vođe prosvjednika Stjepana Jurinca iz Ivanovca, poljoprivrednici smatraju da je uvoznim lobijima sve dopušteno te da u takvim uvjetima mali domaći proizvođači nemaju nikakve izglede opstati na tržištu.

“U Hrvatsku dolazi sve, ne postoji nikakva kontrola. Dok su nama pale sve otkupne cijene i porasli troškovi proizvodnje, uvoznici maste brk. U trenutnoj situaciji ne možemo konkurirati uvoznim lobijima”, rekao je Jurinec.

“Pet sati na traktoru, četiri za kompjutorom”

Dodao je da se poljoprivrednike “tlači” i s ogromnom administracijom.

“Kao da smo inženjeri, a ne poljoprivrednici. Od nas se očekuje da zapisujemo i fotografiramo svaki svoj korak, svaku aktivnost, svaku stvar koja prođe kroz naše ruke. Zar netko uistinu misli da ću pet sat biti u traktoru, a onda još četiri za kompjuterom?”, pita Jurinec.

Vlasnici OPG-ova ističu i potrebu da se s državnim institucijama pronađe model djelovanja u slučajevima elementarnih nepogoda, ali i bolesti, nestašica, nelojalnog uvoza itd.

“Prema sadašnjim modelima pomoći nakon nepogoda dobivamo tek oko jedan posto stvarnog gubitka. Ne možemo više živjeti u uvjetima takve neizvjesnosti. Tražimo i povrat kapitalnih ulaganja, na to smo nekada imali pravo”, poručio je Jurinec.

“Manje oranica i stoke, pritisak zelene administracije”

Među prosvjednicima je bio i Igor Rešetar koji je naglasio da poljoprivrednici proizvode sve manje.

“Probleme koje mi imamo treba rješavati ovdje na terenu, pogotovo mi mali poljoprivrednici, a ne samo da se ti problemi rješavaju u Zagrebu ili Bruxellesu. Struktura Međimurja je takva da ne dozvoljava četiri posto ugara. Znamo da smo prije nekoliko godina imali negdje oko 30.000 hektara oranica, a danas su te brojke puno manje”, kazao je Rešetar te dodao da je prije 20 godina bilo oko 9.000 krava, a da je danas ta brojka triput manja.

Prosvjednicima se pridružio predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović koji je istaknuo da je riječ o skupu potpore zbog svih problema koji tište poljoprivrednike, kako u cijeloj Europskoj uniji, tako i u Republici Hrvatskoj.

Kazao je kako su poljoprivrednici, prije svega OPG-ovci, u izrazito teškoj situaciji, pritisnuti teškim administrativnim opterećenjem kojem su, prema njegovim riječima, doprinijele nove zelene politike.

“Imali smo sastanak upravnog odbora prošli tjedan, iznjedrili smo deset zahtjeva prema Ministarstvu poljoprivrede koji su generalni, i prema Vladi naravno, imamo još neke specifične zahtjeve pojedinih sektora poput ratarstva, peradarstva, gdje su izuzetno kompleksne situacije zbog tržišnih uvjeta pred kojima su se u ovom trenutku našli”, rekao je Jakopović.

Seljake podržao međimurski župan Posavec

Dodao je kako već ima neformalnih informacija iz Ministarstva poljoprivrede da bi većina tih zahtjeva mogla biti i odobrena.

“U četvrtak i petak imamo skupštinu svih poljoprivrednih komora u Bruxellesu i tamo ćemo odlučiti na koji način ćemo dalje. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je izrazila određene mogućnosti da bi se od nekih zelenih politika odustalo”, rekao je Jakopović.

Podršku poljoprivrednicima pružio je međimurski župan Matija Posavec.

“Varaždinska i Međimurska županija, ali i cijeli sjever Hrvatske, u nekim poljoprivrednim kulturama mogu hraniti cijelu Hrvatsku i za vrijeme turističke sezone i van nje. Soga poručujemo da se tim ljudima vrati dostojanstvo, uvaže njihovi zahtjevi i sluša ih se jer oni jedini znaju kakvi su problemi i nude njihovo rješenje”, rekao je.

Nada se da će ministrica poljoprivrede Marija Vučković i Vlada primiti poljoprivrednike na razgovor i saslušati njihove zahtjeve.

I gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividni dala je podršku prosvjednicima u Čakovcu istaknuvši kako grad pomaže koliko može, ali je država krovna institucija koja mora dati podršku u svim investicijama i htijenjima poljoprivrednika.

Prosvjedni obilazak je u tijeku, a policija poziva sve sudionike u prometu na pojačan oprez i strpljenje.