Iz policije su pozvali građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja korova i suhe trave na otvorenom prostoru, upozoravajući da aktualne vremenske prilike pogoduju nastanku i širenju požara koji mogu ugroziti i ljudske živote.

Karlovačka policije u petak je upozorila građane da vremenske prilike pogoduju nastanku i širenju požara na otvorenom prostoru, a u većini slučajeva uzrok je nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave na poljoprivrednom zemljištu.

Takvi se požari, ističu, zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

Navode i da su na njihovu području lani zabilježena ukupno 363 požara, od čega ih je 269 buknulo na otvorenom prostoru.

Lani u požarima jedna osoba poginula, tri ozlijeđene

Osim materijalne štete, od posljedica požara jedna je osoba smrtno stradala, jedna je teško, a dvije lakše ozlijeđene.

U odnosu na 2021. godinu, ukupan broj požara je povećan (od ukupno 209 požara 137 je bio na otvorenom prostoru), pa iz policije građane pozivaju na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja korova i suhe trave na otvorenom prostoru.

Podsjećaju da su županijske vlasti, Odlukom o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru, propisale da je prije spaljivanja suhe trave, korova i drugih tvari te loženje otvorene vatre, potrebno poduzeti odgovarajuće preventivne mjere da se vatra ne proširi na druge površine i objekte.

Tvari koje se spaljuju zato se moraju premjestiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata koje bi vatra ili dim mogli ugroziti.

Oko mjesta spaljivanja nužan sigurnosni pojas od najmanje tri metra

Oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti sigurnosni pojas u krugu najmanje tri metra, a ovisno o količini tvari i veličini površine koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara.

Uz mjesto spaljivanja potrebno je osigurati odgovarajuću opremu i priručna sredstva potrebna za gašenje (lopate, vodu i drugo), ovisno o vrsti i obimu tvari koja se spaljuje, a spaljivanje treba obaviti samo danju i za mirna vremena, dok je prijavu o namjeri spaljivanja nužno podnijeti nadležnoj vatrogasnoj postrojbi.

Fizička osoba koja izazove požar novčano će se kazniti od 1990 do 19.900 eura (iz nehaja od 260 do 1990 eura) ili zatvorom do 60 dana.