Zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, policijska uprava sisačko-moslavačka je protiv trojice osumnjičenih, nedostupnih tijelima kaznenog progona RH, podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

U koordinaciji s Odjelom za ratne zločine ŽDO u Zagrebu, dovršeno je kriminalističko istraživanje vezano uz kazneno djelo počinjeno tijekom listopada 1993. godine na štetu hrvatskog državljanina na sunjskom području.

Kako je priopćeno iz PU sisačko-moslavačke, osnovano se sumnja kako su tada 46-godišnjak i dvojica tada 48-godišnjaka, u prostorijama bivšeg Spomen-doma na Šamarici, postupali suprotno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava kao visokopozicionirani članovi tzv. “39. Banijskog Korpusa VSK” i koji su imali formalne i stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad svim pripadnicima jedinica smještenim u sklopu navedenog prostora.

Iako su znali da se u priručnom, neadekvatnom zatvoru uspostavljenom u prostoru bivše kuglane u sklopu bivšeg Spomen-doma na Šamarici, zlostavlja i muči civil hrvatske nacionalnosti, te da u takvim radnjama sudjeluju njima podređeni pripadnici jedinica, nisu poduzeli ništa da ovakve nezakonite radnje podređenih sankcioniraju i kazne. Također nisu poduzeli mjere koje su im bile na raspolaganju kako bi osigurali i zaštitili fizički i psihički integritet ratnog zarobljenika.

Time su pristali da njima podređene osobe nastave s protupravnim radnjama i na posljedice takvih radnji, uslijed čega je u navedenom razdoblju fizički i psihički zlostavljan tada 50-godišnji hrvatski državljanin, civil, koji je zarobljen 9. listopada 1993. godine na sunjskom području, u tadašnjoj tzv. UNPA zoni, od strane pripadnika tzv. „Izviđačko-diverzantskog odreda 39. Banijskog korpusa VSK”.

Uslijed fizičkog i psihičkog zlostavljanja, tada 50-godišnji zarobljeni hrvatski državljanin je 14. listopada 1993. godine preminuo od posljedica takvog zlostavljanja, nakon čega su njegove posmrtne ostatke zakopali u neoznačeni grob u blizini Spomen-doma Šamarica, koji do sada nije pronađen.