U Karlovcu su u utorak podijeljene povelje sokolarskim društvima iz cijele Hrvatske povodom uvrštavanja umijeća sokolarenja na Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Skup je organiziralo Ministarstvo kulture i medija, a ministrica Nina Obuljen Koržinek je istaknula da nematerijalnu baštinu odlikuju neizmjerna ljubav i posvećenost fenomenu koji se njeguje.

U nominaciji sokolarenja za status nematerijalne kulturne baštine čovječanstva sudjelovale su 23 zemlje.

Predsjednik Hrvatskog sokolarskog saveza Marijan Žižanović je objasnio da su inicijativu za to dali Ujedinjeni Arapski Emirati 2007.  jer nisu mogli uvoziti ptice iz europskih zemalja. “Tri godine kasnije je sokolarstvo priznato kao nematerijalna kulturna baština. Kasnije se broj zemalja proširio, na konferenciji u Parizu, za još sedam članova, na onoj u Adis Abebi je bilo treće proširenje, a na četvrtom je uvrštena i Hrvatska”, podsjetio je Žižanović.

Sokolarstvo je važan dio hrvatskog identiteta

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik hrvatskog povjerenstva za UNESCO, je naglasio da je Hrvatska mala država, a zauzima vodeće mjesto u svijetu po broju materijalnih i nematerijalnih dobara.

“Vrlo rijetko se vidi toliko predanosti, ljubavi i žara kao kod sokolara. Sokolarstvo je staro najmanje tisuću godina, naši kraljevi su imali sokolove. To je, dakle, važan dio hrvatskog identiteta”, poručio je Kusić.

Predsjednik Hrvatskog sokolarskog kluba iz Draganića Viktor Šegrt je istaknuo da svjetska sokolarska organizacija poziva da se toj aktivnosti pridruži više mladih te veći broj sokolarki.

Emilio Menđušić iz Sokolarskog centra u Šibeniku je poručio da nije dovoljno naučiti sokolarske vještine.

“Sokolar nije samo lovac. On mora prenositi znanje i ljubav na mlade, ali ne samo prema pticama. Imamo puno veću obvezu prema ostalim bićima. Treba znati napraviti vlastitu opremu ne bi li se ušlo u materiju”, rekao je Menđušić.

Predsjednik Lovno- sokolarske udruge “Sveti Bavon” iz Osijeka Ivica Bošković sokolarstvo je nazvao najetičnijom, najpraktičnijom i najkvalitetnijom vrstom lova, a Tomislav Cvar iz Sokolarstva Petrinja je podsjetio na izjavu jednog njemačkog vlastelina da će sokolarstvo postojati dok sokolovi budu mahali krilima.