Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu u Saboru kako Hrvatska vodi brigu o stabilnosti u svom okruženju i želi mir i suradnju, poručivši svima da se suzdrže od bilo kakvih incidenata, zapaljive retorike i bilo čega što bi moglo destabilizirati situaciju u kontekstu rata u Ukrajini.

„Vodimo računa o stabilnosti i sigurnosti u našem neposrednom okruženju, državama jugoistoka Europe, naša politika je politika mira i razvijanja dobrosusjedstva i podrške tim zemljama na putu prema EU i NATO-u”, kazao je Plenkoviću tijekom saborske rasprave o stanju u Ukrajini zbog ruske agresije, odgovarajući na zbrinutost zastupnika o mogućem prelijevanju krize na naše susjedstvo.

„Želimo da se svi suzdrže od bilo kakvih incidenata, bilo kakve zapaljive retorike i bilo čega što bi moglo destabilizirati situaciju koja je ionako napeta u barem tri države u našem okruženju. Nikako se ne bi smjelo dogoditi da imamo dva paralelna krizna žarišta u Europi u isto vrijeme. Dovoljan je ovaj kaos već sada”, naglasio je premijer Plenković.

Zastupnik Zeleno-lijevog bloka Bojan Glavašević podsjetio je na izjavu Milorada Dodika koji osim što podržava ruskog predsjednika Putina u kontekstu agresije je ukrajinske branitelje nazvao ‘naoružanom bandom’.

„Što se tiče Dodika i stava o ukrajinskim braniteljima, ja ga nedvosmisleno osuđujem”, rekao je premijer.

Plenković: Vodi se računa o sigurnosti LNG terminala, tržištu hrane… 

Plenković je u Saboru naglasio i da Hrvatska vodi računa o sigurnosti LNG terminala na otoku Krku, strateškog objekta kojim je Hrvatska promijenila svoj položaj na energetskoj karti Europe.

Vodi se računa i o tome da ne dođe do ugroze potreba našeg tržišta hrane, da se osigura i bolja cijena i dovoljne količine, dodao je premijer.

Na upit Andreje Marić (SDP) o spremnosti zdravstvenog sustava na nuklearnu opasnost Plenković je izvijestio i kako je u Ministarstvu zdravstva oformljena ekspertna radan skupina koja će voditi računa o svim aspektima zdravstvene skrbi u svim scenarijima.

„O prijetnjama nuklearnim oružjem, iskreno se nadam da do takvog scenarija neće doći, jer bi to bio kraj svega što poznamo kao svijet”, naglasio je Plenković

Mario Kapulica (HDZ) podsjetio je da je predsjednik Hrvatske nedavno ismijavao mogućnost ruske agresije, i govorio o ekstremistima u Ukrajini.

„Ovo je trenutak u kojem moramo dati priliku i onima koji nisu bili dovoljno precizni da se svrstaju na pravu stranu”, odgovorio mu je Plenković, složivši se da je bilo ispada, loših procjena i loše izrečenih rečenica te pozvao sve da budemo jedinstveni u razdoblju koje je pred nama.

Osuđujući agresiju na Ukrajinu i izražavajući solidarnost s ukrajinskim narodom, premijer Plenković je, među ostali, poručio kako Ukrajina nije zemlja koja zavređuje koncept neutralizacije, neimanje demokratskog vodstva i svojih oružanih snaga.

Odbacio je i tezu da je rat u Ukrajini zbog širenja NATO. „To nije točno”, naglasio je premijer.

Istaknuo je kako je ovo trenutka kada bez obzira na cijenu moramo stajati uz temeljna načela, mada će to možda zahtijevati odricanja i od naših građana i našeg načina života ”Ovo je situacija u kojoj ne smijemo imati dileme”, dodao je.

Nezavisna Karolina Vidović Krišto prigovorila je da je premijer trebao podnijeti ‘izvješće o stanju u Hrvatskoj i korupciji, a ne ratu u Ukrajini na koji nema nikakav utjecaj’.

Njezino izlaganje Plenković je ocijenio kao neprimjereno, štetočinsko, neistinito, klevetničko. „Mi radimo, vi opstruirate, mi pobjeđujemo, vi gubite’, poručio joj je premijer.