Premijer Andrej Plenković uvjeren je da će s predstavnicima zaposlenih u državnim i javnim službama biti postignut dogovor o plaćama, a konkretnije rezultate pregovora očekuje nakon Uskrsa.

“Mislim da ćemo u dijalogu koju ću se nastaviti nakon Uskrsa pronaći kvalitetno rješenje s kojim će svi biti zadovoljni, a kojim ćemo ostati u okvirima proračuna kakvog imamo”, rekao je premijer u izjavi novinarima u Požegi upitan o pregovorima sa sindikatima javnih i državnih službi, s obzirom na to da su ga sindikati pozvali da se uključi u pregovore.

Mi imamo jako dobar i kvalitetan dijalog sa socijalnim partnerima, sa sindikatima, dodao je premijer te naglasio da jako cijeni doprinosi i dugogodišnje iskustvo čelnika sindikata oko svih društvenih i ekonomskih tema “gdje oni mogu dati doprinos”.

Sindikati su nezadovoljni ponudom Vlade o porastu plaća u ovoj godini za dva posto, a Plenković je danas u tom kontekstu posjetio da je u mandatu njegove Vlade plaća u različitim sektorima povećana, “kada se sve zbroji, između 25 i 40 posto”.

Ono što se učinilo, u odnosu na sve što je bilo prije, zaista je bez ikakvog presedana, rekao je premijer ocijenivši da, s obzirom na učinjeno na politici plaća kad je riječ o državnim i javnim službama, svi skupa možemo biti ponosni.

“I jako dobro znamo da su i naši socijalni parter i čelnici sindikata toga svjesni”, rekao je.

Premijer je dodao da će, koliko mu je poznato, sutra predstavnici sindikata razgovarati s resornim ministrom Josipom Aladrovićem, a postizanje kvalitetnog rješenja očekuje nakon Uskrsa.

“Imamo dobar dijalog, dobre razgovore i visoki stupanj povjerenja i uvijek smo nalazili odlična rješenja”, dodao je.

Činjenica je, rekao je, da se nekad očekuje od naše Vlade da riješi sve što su obećali neki drugi, davno, a ili nisu dali ništa ili si još oduzeli.

“A ono što mi radimo, radimo ono što smo obećali, sustavno, konzistentno, dobro. Napravite simulacije pa ćete vidjeti kolike su plaće u pojedinim sektorima danas u odnosu na 2016. godinu”, istaknuo je.

Paladina sam mora objasniti sve vezano uz njegovu imovinu

Premijer je ponovio da ministar graditeljstva Ivan Paladina sam mora objasniti sve vezano uz imovinu koju posjeduje, a nebuloznom je ocijenio tezu da je on kao premijer bio “ucijenjen” da Paladinu postavi kao ministra.

“Ne znam odakle ta nebulozna teza da bi pod bilo kakvim pritiskom, bilo čijim ili ucjenom nekoga, birali. Čijom ucjenom? Recite konkretno. Ne možete mi ostaviti u eteru nekakve kuloarske teze, nepotkrijepljene, neargumentirane i sad tu očekivati da ja na to ne reagiram. Recite čija je teza o tome da bi netko bio ucijenjen”, rekao je premijer.

Na odgovor novinara da se stječe takav dojam odvratio je “nemojte vi – dojam”.

“On neka objašnjava svoju imovinu, a ima zadaću da, kao netko tko se bavio pitanjima iz domene graditeljstva, ubrza obnovu. Obnova je prioritet, a ovo drugo su njegove privatne stvari koje će on razjašnjavati i koliko ja shvaćam razjašnjavao ih je i prije nego što je objavio imovinsku karticu”, rekao je premijer.

Pitanje imovine, dodao je, postavljalo bi se neovisno o tome koga postavi za ministra. “Da ne znam koga stavim, bit će na rendgenu da mu se nađe ne znam što. To je uobičajeno, nema tu ništa neuobičajeno. On će to sve protumačiti”, ustvrdio je.