Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu, na treću godišnjicu zagrebačkog potresa, da s visokim stupnjem sigurnosti može potvrditi kako će se za obnovu Zagreba uspjeti potrošiti praktički sav alocirani novac, 683 milijuna eura, iz Fonda solidarnosti.

“Proces obnove je složen, dugotrajan i financijski zahtjevan. U poziciji smo da možemo s visokim stupnjem sigurnosti kazati da će praktički sva sredstva koja su alocirana za zagrebački potres, to je 683 milijuna eura, biti i potrošena sukladno planovima do kraja lipnja”, istaknuo je Plenković na sjednici Vlade.

Podsjetio je na nedavno usvojeni Zakon o obnovi, kojim se ubrzavaju procedure i centraliziraju sva tijela. Trenutna ukupna vrijednost obnove privatnih i javnih zgrada u Zagrebu iznosi 2,3 milijarde eura.

Na treću godišnjicu potresa prisjetio se i djevojčice Anamarije Carević, koja je tada smrtno stradala, dodavši kako je tada ozlijeđeno još 27 osoba, kao i da je oštećeno 25.000 objekata.

Zaokružen ulazak u Schengenski prostor

Podsjetio je i da od ove nedjelje, 26. ožujka, Hrvatska zaokružuje svoj ulazak u Schengenski prostor, jer se režim za putnike u zračnom prostoru izjednačuje sa svim ostalima.

“Svi letovi u Hrvatsku iz zemalja Schengenskog prostora, tretirani su kao domaći letovi, dakle, bez ikakvih kontrola kada je riječ o dokumentima, što je izrazito korisno i dobro”, rekao je i istaknuo da će to biti dodatna vrijednost za turističku sezonu.

“Po svim povratnim inormacijama, interes za Hrvatsku je enorman i očekujemo da ova sezona bude jako dobra, kao što je bila i 2022.”, poručio je Plenković.

Ulaže se dvije milijarde eura u obrazovnu infrastrukturu

Vlada na sjednici odlučuje o donošenju Nacionalnog plana za razvoj sustava obrazovanja do 2027. te akcijskog plana za njegovu provedbu do 2024. Najavio da će u idućem razdoblju Vlada uložiti najviše do sada u obrazovani sustav.

“Uložit ćemo dvije milijarde eura u obrazovnu infrastrukturu, to je ulaganje bez presedana. Danas su izdvajanja za znanost i obrazovanje rekordna, proračun je 3,4 milijarde eura, a 2016. bio je 1,77 milijarde eura”, kazao je.

Najavio je da će taj plan omogućiti izgradnju i dogradnju još 400 vrtića i preko 600 osnovnih škola, kao i izgradnju sportskih dvorana.

Na sjednici Vlade nalazi se i prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji, istaknuo je Plenković, vrijedan 150 milijuna eura, a uključuje usluge za 15.000 osoba s invaliditetom.