Ulazak Tomislava Žigmanova u srbijanski parlament iznimno je važan za zastupljenost Hrvata u Srbiji, izjavio je u ponedjeljak predsjednik vlade Andrej Plenković.

Plenković je jutros razgovarao sa Žigmanovom i čestitao mu na uspjehu, objavio je premijer na Twitteru.

Žigmanovu je čestitao i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, također na Twitteru, ali i upozorio da “unatoč osvojenom mandatu, ovi izbori još su jedni na kojima Srbija nije ispunila odredbe sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005.”.

Šef hrvatske diplomacije naglašava da će vlada “nastaviti inzistirati na načelu reciprociteta na svim razinama vlasti”.

Prvi neslužbeni rezultati izbora u Srbiji objavljeni u nedjelju navečer ukazuju na to da će predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i prvi na listi koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ Tomislav Žigmanov biti zastupnik u novom sazivu Skupštine Srbije.

“Plodovi svih naših predizbornih aktivnosti urodili su ishodom koji smo i projicirali! Riječju, političku relevantnost DSHV-a vratili smo na velika vrata“, napisao je u prvoj reakciji Žigmanov.

Dodao je kako je iznimno zadovoljan rezultatom, napose kada se ima na umu da je izborni proces imao brojne deficite.

DSHV je na izborima nastupio u koaliciji s predstavnicima drugih manjina pod nazivom „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“.

Imali su status koalicije nacionalnih manjine pa su za osvajanje zastupničkog mandata trebali prijeći takozvani prirodni prag, odnosno najmanje oko 10.000 glasova.

Njihova izborna lista imala je 26 kandidata za zastupnike u Skupštini Srbije, a imali su potporu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), uglednih pojedinaca i više hrvatskih udruga u Vojvodini.

DSHV i Žigmanova uoči izbora podržala je hrvatska vlada preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova, nekoliko hrvatskih župana i zastupnika Hrvatskog sabora koji su boravili u posjetima potpore.

Žigmanov je danas na Twitteru na tome zahvalio i poručio da će hrvatska vlada u njemu i DHSV-u i dalje imati pouzdanog partnera.