Ruska invazija na Ukrajinu je poruka predsjednika Vladimira Putina da nastoji ispraviti greške i slabosti svojih prethodnika te poruka Zapadu o protivljenju NATO-voj politici otvorenih vrata, ocijenio je u petak premijer Andrej Plenković i ponovo uputio poziv Moskvi da zaustavi “blitz krieg” na suverenu državu.

Plenković je bio gost središnjeg Dnevnika HRT-a.

“Poruka koja je (ovom agresijom) poslana je vrlo jasna: predsjednik Putin nastoji ispraviti slabosti i greške ranijih ruskih lidera (…) to je poruka Zapadu o neširenju politike otvorenih vrata NATO-a, poruka Europskoj uniji i SAD-u”, rekao je Plenković.

Po njegovim riječima, neposredne posljedice će, bez ikakve dileme, biti dvije krize – jedna je dodatni rast cijena energenata i nova izbjeglička kriza te stvaranje presedana da neki regionalni ili globalni hegemon može posegnuti za okupacijom neke druge zemlje i za to ne očekivati posljedice.

“To su ozbiljni, krupni događaji koji su se dogodili jučer i koji će utjecati na međunarodne odnose u mjeri kakvu još nismo vidjeli u godinama koje su pred nama”, smatra šef vlade.

Ponovo je osudio Rusiju zbog intervencije na Ukrajinu nazvavši je “blitz kriegom”, napomenuvši da nije još prošlo ni 48 sati, a već se vode borbe za glavni grad.

Datum 24. veljače, rekao je Plenković, ostat će u povijesti međunarodnih odnosa kao dan kada smo vidjeli flagrantno kršenje svih načela na kojima počivaju cijeli multilateralni sustav i međunarodni odnosi.

“Vidjeli smo kršenje međunarodnog prava na jedan nevjerojatan način, agresijom, invazijom, praktični blitz kriegom na suverenu državu, s kopna, zraka i mora s ogromnim snagama. Prošlo je manje od 48 sati i već se vode borbe za glavni grad, Kijev”, rekao je premijer.

“Ova agresija Rusije je nedopustiva, mi je pozivamo da prestane s tom agresijom i da poštuje Ukrajinu kao suverenu državu”, poručio je.

Na pitanje je li EU uvela preblage sankcije Rusiji, imajući u vidu golemo razočarenje ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskija u odgovor Zapada, Plenković je ponovio da je Unija u četvrtak reagirala s “ogromnim paketom sankcija”.

Prvi paket je bio odgovor na rusko priznanje Donjecka i Luganska, a drugi na invaziju, podsjetio je premijer i najavio razgovore o trećem paketu sankcija.

Kao dio drugog paketa sankcija, ministri vanjskih poslova država EU-a u petak su zamrznuli imovinu predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova te izrazili spremnost za dodatne mjere ako se situacija ne promijeni.

Osvrnuvši se na moguće isključivanje Rusije iz svjetskog sustava plaćanja Swift, Plenković je kazao da jednom kada se takve odluke donesu, one imaju učinke i na države članice EU-a.