Premijer Andrej Plenković u srijedu je zahvalio Zdravku Mariću na doprinosu koji je dao kao ministar financija ocijenivši kako je “napravio odličan posao” i poručio da je kandidat za novog ministra financija Marko Primorac sjajan pa će svojim radom, kao i Marić, steći dobru reputaciju.

Na konferenciji za novinare održanoj u Banskim dvorima nakon sastanka stranaka vladajuće većine, premijer je ustvrdio kako je s Marićem u vrlo dobrim odnosima te da su dugo razgovarali o njegovu odlasku iz Vlade.

Svaki član Vlade mora to htjeti raditi 300 posto

“Vodim se samo jednim načelom – svatko tko misli biti član Vlade mora to htjeti raditi 300 posto. On je radio sjajno 6,5 godina i očito je došlo vrijeme u kojem je on iz svojih razloga odlučio raditi nešto drugo. Ja to poštujem”, rekao je Plenković i naglasio da cijeni Marićev doprinos.

Sve što je u budućnosti bitno za našu ekonomsku i fiskalnu politiku radit ćemo s Markom Primorcem, Davorom Filipovićem, Marinom Piletićem i drugim članovima Vlade, dodao je.

Gdje Marić odlazi Plenković nije htio govoriti, rekavši kako je to pitanje za Marića, a na Predsjedništvu HDZ-a, sjednici užeg kabineta Vlade i sastanku koalicije Marić je rekao da još nema jasnu sliku što će i gdje raditi u budućnosti.

“Kad bude spreman nešto više o tome reći, to će vam on reći”, dodao je premijer.

Plenković je istaknuo da u Vladi “nitko ne može raditi sto godina”, odnosno da je svatko “baždaren na određeno vrijeme”.

“Imamo nove ministre, mlade zamjenjujemo još mlađima, jednako kvalitetnima i pametnima. I vi ćete se naviknuti na njih, kao i javnost, i funkcionirat ćemo i dalje”, rekao je novinarima.

S obzirom na vrlo dobru reputaciju koju Marić uživa u stručnoj i široj javnosti, novinari su pitali koliko će budućem ministru trebati “da se uhoda”, na što je Plenković odgovorio kako država mora funkcionirati, a Primorac će svojim radom steći jednaku reputaciju.

“Vidjet ćete da je Primorac sjajan, pametan, elokventan, razumije temu, brzo će se prilagoditi, poznaje ljude u Ministarstvu financija. Kao što je Zdravko stekao reputaciju svojim radom, tako će to učiniti i Marko Primorac”, poručio je.

Na pitanje je li osobno pogođen time što Marić odlazi, odnosno je li to doživio kao nelojalnost, Plenković je odgovorio: “Ne. Mi smo toliko toga prošli, sad baš o nekakvoj pogođenosti, te kategorije su davno prošle” te istaknuo da su ostvarili zajedničke ciljeve – ulazak u euro područje, dizanje kreditnog rejtinga, Hrvatsku bez makroekonomskih neravnoteža…

I Primorac će biti nestranački ministar

Primorac je, kao i Marić, nestranački čovjek u Vladi, a Plenković je naglasio da je dobio jednoglasnu potporu stranačkih tijela HDZ-a.

Upitan zar u HDZ-u nije bilo ljudi koji bi mogli na tu funkciju rekao je da ima, ali je htio “nekoga tko će biti pravi čovjek u pravom trenutku”.

Ima i drugih ljudi, a ovaj čovjek je spreman angažirati se maksimalno, samo čekamo da ozdravi od korone, dodao je poručivši kako će Primorac biti jednako dobar kao i Marić, jer to mu je “uvjet da bude ministar”.