Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak, nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te stranke, da će se rekonstrukcijom vlade pozabaviti u narednim danima jer je imao druge prioritetne teme.

“Kada odlučim da je stvar zrela za rekonstrukciju, tada ćete to vidjeti i čuti”, rekao je premijer, komentirajući inicijativu Mosta za opoziv dijela ministara iz Plenkovićeve vlade.

Upitan jesu li sva izviješća prikupljena u vezi drona koji je pao na Zagreb odgovorio je da je izvjesno ono što su govorili, a što kažu i svi eksperti koji su radili na toj temi, da je dron bio naoružan, da je na njemu bila bomba, da je došlo do eksplozije, a koje je bilo točno punjenje je na stručnjacima da kažu.

“Budući da cijeli proces vodi Državno odvjetništvo očekujem od njih da kompiliraju stavove i izvijeste javnost”, rekao je.

Plenković je podsjetio i kako je predsjedniku Zoranu Milanoviću još 24. veljače poslao pismo da se sastanu u formatu Vijeća za nacionalnu sigurnost. “Ne znam zbog čega se ne sastajemo, očito je on procijenio da to nije toliko bitno”, dodao je.

Plenković osudio ratni zločin u ukrajinskoj Buči 

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je u ponedjeljak “ratni zločin” u Buči gdje je pronađeno više stotina pobijenih civila, još jednom izrazivši potporu i solidarnost s Ukrajinom.

“Osudili smo ratni zločin u Buči blizu Kijeva gdje vidimo smaknuća civila na jedan zvjerski način što najoštrije osuđujemo i još jednom izražavamo i potporu i solidarnost s Ukrajinom”, rekao je premijer novinarima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Ukrajina je u nedjelju optužila Rusiju za “genocid”, ustvrdivši da je pronašla trupla 410 civila u okolici Kijeva koju je ovih dana vratila pod svoju kontrolu, no Moskva optužbe odbacuje i tvrdi da su snimke iz Buče ‘naručene’.

Plenković je istaknuo, na pitanje o neusklađenim stavovima s predsjednikom Zoranom Milanovićem koji u ponedjeljak nije osudio taj zločin, da je njegov stav od početka konzistentan u vezi Ukrajine i ruske agresije, te da se Ukrajini pomagalo i diplomatski, ekonomski, tehnički, vojno.

“Tu smo konzistentni i ne mijenjamo stav… a što se tiče raskoraka to nije pitanje za nas nego za onoga tko ne vidi dobro stvari koje su svima jasne”, istaknuo je.

Kada se radi o procesuiranjima ratnih zločina odgovornih u Rusiji, na što poziva međunarodna zajednica, Plenković je rekao da podržava sve takve napore kojima se “želi osigurati i prikupiti dokaze i u konačnici imati međunarodni sudski proces”.