Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da izjave izaslanika Ministarstva hrvatskih branitelja Matka Raosa u Splitu nisu nikakav stav Vlade niti bilo koga u Vladi, a istaknuo je da je pozdrav “Za dom spremni” i danas zabranjen.

“Riječ je o jednoj nepromišljenoj i neprimjerenoj izjavi od koje se ministarstvo (Ministarstvo hrvatskih branitelja) još jučer ogradilo. To nije nikakav stav Vlade niti bilo koga u Vladi”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan za komentar jučerašnje izjave Matka Raosa u Splitu.

Izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Matko Raos jučer je u Splitu, prilikom obilježavanja 31. godišnjica osnutka IX. bojne HOS-a, rekao kako “ne bi bilo današnje Hrvatske da  nije bilo 10. travnja 1941.” Ministarstvo, koje se ogradilo od te izjave, istaknulo je kako je Raos bio poslan da bude izaslanik isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Vezano uz zabranu pokliča “Za dom spremni”, Plenković je ponovio i da je on već danas suprotan Ustavu i zakonu navevši kako je stvar samo kako se to primjenjuje od strane pojedinih sudova. Poručio je i da je na Vrhovnom sudu da ujednačava sudsku praksu.

“To je i danas zabranjeno”, istaknuo je.

Upitan za komentar da je Svjetska banka snizila prognoze rasta hrvatskog BDP-a, Plenković je odgovorio kako rat u Ukrajini utječe na sve moguće globalne procese, lance opskrbe i rast cijena energenata. Pri tome se Hrvatska, kazao je, suočava i s onim sa čime se suočava cijeli svijet i Europa.

Naglasio je i da je Vlada u dosadašnjem dijelu mandata kada je god trebalo intervencionistički reagirala, vodila računa o radnim mjestima te očuvanju gospodarstva. Smatra i da su globalni trendovi sada drugačiji nego što bi bili da je covid jenjao i da nema ruske agresije na Ukrajinu.

Plenković je, na novinarski upit, kazao i da danas na sjednici vodstva stranke nisu razgovarali o rekonstrukciji Vlade, poručivši i da će o tome tko će biti kandidat HDZ-a na izborima u Splitu odlučiti splitska gradska organizacija HDZ-a i o tome izvijestiti javnost.

“Ako smatramo da treba – da, ako smatramo da ne treba – ne”, odgovorio je Plenković hoće li Vlada ovaj tjedan odgovoriti na Mostovu inicijativu o opozivu tri člana Vlade (Borisa Miloševića, Tomislava Ćorića i Jospia Aladrovića).

Plenković je izvijestio da su na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a, među inim, razgovarali o sutrašnjem posjetu Požeško-slavonskoj županiji na dan te županije, a očekuju da ministar pravosuđa Ivan Malenica u četvrtak na sjednici Vlade predloži imenovanje povjerenika za Grad Split.

Uz to obavijestili su članove vodstva stranke o sutrašnjem izglednom smanjenju cijena  benzina, dizela i plavog dizela. Tako bi benzin trebao biti 11,98 kn, dizel 12,43 kn i plavi dizel 8,54 kn.

Plenković uvjeren u Macronovu pobjedu

Premijer Andrej Plenković uvjeren je da će u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora aktualni čelnik Emmanuel Macron pobijediti Marine Le Pen.

Premijer je pitanja o budućim odnosima s Francuskom u slučaju pobjede Le Pen nazvao „hipotetskima” jer će u drugom krugu pobijediti Macron koji nakon izbora u nedjelju ima „solidnu prednost”.

Plenković je rekao kako Macronu, koji je u studenom prošle godine boravio u Zagrebu, u prilog idu „sve ankete koje su izašle” nakon rezultata prvog kruga izbora.

On je u nedjelju dobio 27,8 posto glasova, a Le Pen 23,1 posto. Iza njih je Jean-Luc Mélenchon, kandidat ljevice s 22 posto glasova koji je u nedjelju pozvao svoje birače da ne glasaju za kandidatkinju desnice, Macronove suparnice i na prošlim izborima 2017. godine.

Tada ju je u drugom krugu Macron pobijedio s 66,1 naprema 33,9 posto, no ankete ovaj put predviđaju neizvjesnije rezultate.

Plenković je u ponedjeljak rekao da on kao „netko tko poznaje Francusku” jer je tamo živio pet godina „i dalje vjeruje u refleks republikanizma koji krasi francusku demokraciju”.

„Siguran sam da će većina birača u drugom krugu izabrati aktualnog predsjednika”, zaključio je.

Premijer nakon sastanka Središnjeg odbora HDZ-a nije htio suviše komentirati odluku Hrvatske o protjerivanju 18 ruskih diplomata, rekavši kako je njihov broj u Zagrebu reduciran na broj diplomata i administrativno osoblja u hrvatskom veleposlanstvu u Rusiji.