Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je u ponedjeljak podršku Ukrajini koja se peti dan brani od ruske vojske te je pozvao Rusiju i ruski narod da obustave “suludi ratni pohod”.

„Hrvatski narod jako dobro zna što znači izboriti se za demokraciju i samostalno odlučivati o svojoj sudbini. Jako dobro zna što znači biti žrtva teritorijalnih prisezanja te braniti i obraniti svoju domovinu od nadmoćnijeg agresora”, istaknuo je Plenković na početku sjednice vlade.

“Stoga za Hrvatsku dileme nema, Hrvatska može biti samo na strani demokratske, suverene i napadnute Ukrajine. Na strani pravde, mira i slobode, a Rusiju i ruski narod pozivamo da prekine ovaj suludi ratni pohod koji je već izazvao previše nedužnih žrtava i ogromnih razaranja, i da se vrati politici razuma i dijaloga”, poručio je hrvatski premijer.

Istaknuo je da se Hrvatska svrstala “uz bok slobode i demokracije te ukrajinskog naroda”, što je “jedini pravi put”.

Plenković je napomenuo da je reakcija međunarodne zajednice prilikom hrvatske borbe za međunarodno priznanje bila “ispod očekivanja”, dok danas “svjedočimo jedinstvenoj i odlučnoj reakciji Europske unije koja je naučila od svojih pogrešaka”.

Premijer je naglasio kako je važno da su vlada i oporba jednoglasno osudili rusku agresiju na Ukrajinu.

„Svjedočimo i velikom elanu solidarnosti hrvatskog naroda prema bratskom ukrajinskom narodu, i to nas ispunjava ponosom, jer Hrvatska je još jednom pokazala svoje veliko srce, svoju principijelnost i pokazala je da se ne da impresionirati kada su u pitanju ljudske vrijednosti, humanost, solidarnost, pravda i obrana slobode”, poručio je Plenković.

Vlada će, najavio je, na današnjoj sjednici usvojiti paket mjera podrške Ukrajini, mjere za mogući prihvat izbjeglica, uključujući pružanje zdravstvene skrbi, mjere za opskrbu plinom te odluku o zabrani korištenja zračnog prostora za ruske aviokompanije i ruske zrakoplove.

Hrvatska će Ukrajinu podržati i zaštitnom vojnom opremom te pješačkim naoružanjem, ukupno u vrijednosti od 124 milijuna kuna, istaknuo je Plenković

Ponovio je kako je važno da Hrvatska ima LNG terminal na Krku te naglasio da on ima kapacitete dostatne za sve potrebe hrvatskih kućanstava i hrvatskog gospodarstva