Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio je u četvrtak sadašnjeg i bivšeg predsjednika Zorana Milanovića i Stjepana Mesića da rade za tuđe, a ne za hrvatske interese.

“Jasno je da on (Zoran Milanović) radi za nekoga tko nije hrvatski interes. On vjerojatno radi za nekoga, ali ne samo on, vidio sam i izjave Stjepana Mesića neki dan u Ivancu i moramo se ozbiljno zapitati koja je to ekipa i za čije moskovske interese oni rade”, rekao je Plenković prije početka sastanka na vrhu EU-a u Bruxellesu.

Plenković je istaknuo da on radi za Hrvatsku, za Hrvate u BiH, za ulazak u šengen i europodručje, za dobivanje sredstava iz instrumenta za obnovu i oporavak, za izgradnju Pelješkog mosta, za nabavu višenamjenskih borbenih aviona, za standard građana, plaće i mirovine, za kvalitetnu turističku sezonu.

Odbacio je Milanovićevu izjavu da je Hrvatska još 2015. bila spremna za šengen.

“Mi smo tada 2015. godine imali 281 neispunjen kriterij za članstvo u šengenu. Njegova vlada nije znala kako iskoristiti 80 milijuna eura za jačanje šengenske granice, a mi smo kvalitetnim radom došli u ovu fazu, do pred ulazak u šengen. Te se stvari ne dobivaju kao sljedovanje nego nego ih treba zaraditi radom, reformama i kredibilitetom”, rekao je Plenković.

Milanoviću je poručio da kada ne zna što se zbiva, kada je izoliran da mu je bolje da ne izlazi na konferenciju za novinare.

“Netko tko apsolutno ni po jednom pitanju ne radi baš ništa bolje da ne govori ništa, nego da govori neistine”, kaže Plenković.

Odbacio je i Milanovićeve tvrdnje da ne radi ništa za Hrvate u BiH.

“Čovjek apsolutno ne prati ništa, ništa ne zna, a bolje mu je da pogleda svoja postignuća. Što je on napravio? Vrijeđa Ameriku, vrijeđa predsjednicu Komisije, predsjednika Europskog vijeća, prijeti blokadom Finske i Švedske u NATO-u, koje apsolutno nikakve veze nemaju s pitanjem Hrvata u BiH. On radi ogromne, krupne  greške i radi štetu Hrvatskoj i ruši joj kredibilitet”, rekao je Plenković.

Dodao je da se Milanović sada očito povukao od blokade Finske i Švedske.

Odbacio je i Milanovićevu tezu da kalkulira i ne pomaže Hrvatima u BiH da bi ostvario ulazak u šengen.

“Nema nikakve kalkulacije, razlika između mene i njega je to što ja vodim konzistentnu, jasnu, kredibilnu politiku. Ljudi su zadovoljni načinom na koji komuniciramo s našim partnerima i saveznicima”, kaže premijer i dodaje da svatko “tko pretjerano lupa šakom o stol pokazuje dozu nezrelosti, agresije i dječjeg sindroma, taj završava loše”.

Ponovio je da to što Milanović priča pokazuje da nema pojma o tome kako funkcionira Europska unija.

Plenković je rekao da je zagovarao i zagovara kandidatski status za BiH više i da je ranije počeo od svih drugih.

“Ja o tome govorim na svakom Europskom vijeću. Nisam primijetio da je on to govorio dok je bio premijer”, rekao je Plenković. Dodao je da je Milanović napravio sve da ne dođe do dogovora između Bošnjaka i Hrvata, vrijeđajući one s kojima se Hrvati trebaju dogovoriti, da minira napore vlade da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nešto napravi što bi bilo korisno za Hrvate.

“Vidim da je i njega danas izvrijeđao. Dobio sam obavijest da su oni čak prosvjedovali u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu zbog njegovih izjava ”, kaže premijer.

“To je sad ozbiljna šteta, koju se mi trudimo popravljati, čak i ne opterećivati hrvatsku javnost previše, ali to sad već poprima razmjere koji su zastrašujući. To je štetno, sramotno i beskorisno, a sve radi iz ljubomore i pakosti”, zaključio je Plenković.

Na pitanje oko kontroverze s dočeka finske premijerke u uredu predsjednika, Plenković je rekao da ne zna o čemu se tu radi, ali je dodao da je premijerka Sana Marin “bila jako, jako fina na konferenciji za novinare. Bolje mu je da ne otvara tu temu”.

Komentirao je i izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je rekao da mu hrvatski premijer i predsjednik govore da sjedi na dvije stolice i da žele voditi politiku Srbije.

“Mi nemamo takvih pretenzija, ali ako netko misli ući u EU, moramo znati zastupa li politiku Kremlja ili politiku EU-a”, rekao je Plenković.