Nitko nije predložio niti je tražio od Hrvatske na samitu u Parizu da pošalje vojnike u Ukrajinu, izjavio je u utorak premijer Andrej Plenković.

Premijer je nakon sjednice predsjedništva HDZ-a komentirao izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji ga je optužio da bi on, da može, odveo Hrvatsku u rat u Ukrajinu.

Milanović je u utorak rekao da Plenković “do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor spriječio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini i posebno ga smeta što sada ne može Hrvatsku odvesti u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu”.

“Niti je to itko predložio, niti je (na samitu zapadnih saveznika u Parizu) to itko od nas tražio, niti bismo mi to u ovim okolnostima rekli”, odgovorio je Plenković na predsjednikove komentare.

“On nastavlja voditi tu halucinirajuću politiku koja nije utemeljena ni na bilo kojoj činjenici za koju bi se mogao uloviti, nego mora izmišljati pa po uzoru na svoje prethodnike koji su HDZ nazivali strankom opasnih namjera sada mene prikazivati kao premijera opasnih namjera”, rekao je premijer.

Plenković je dodao da je Milanović “ponovno imao proruski narativ”, koji je nelogičan i koji šteti Hrvatskoj, čija je pozicija “snažna solidarnost s Ukrajinom, osuda ruske agresije, osuda kršenja međunarodnog prava, osuda kršenja svih načela na kojima počiva međunarodni poredak i to već dvije godine”.

Milanović je reagirao na Plenkovićevu izjavu ranije u utorak da su „nedostajala četiri glasa u Hrvatskom saboru da se odobri sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika“ pa “budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, onda nismo niti nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu”.

Plenković je to rekao dan nakon što je sudjelovao na sastanku u Parizu na kojem je francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio mogućnost da europske članice NATO-a pošalju vojnike u Ukrajinu, uz naglasak da ipak zasad o tome nema suglasja.

Na pitanje novinara je li izjava francuskog predsjednika bila neodgovorna, Plenković je odgovorio da “nije” te da je on “samo rekao da to ne isključuje”.

“On je predsjednik velike europske države koja ima neku drugu vrstu odgovornosti. Ona spada i u one zemlje koje su stalne članice Vijeća sigurnosti (Ujedinjenih naroda). Što je zemlja veća i snažnija, njene su odgovornosti za globalnu sigurnost veće”, pojasnio je Plenković.