Premijer Andrej Plenković odbacio je u ponedjeljak tezu da će se poreznom reformom nešto oteti ili oduzeti lokalnim jedinicama ili velikim gradovima, a za novi zakon o izbornim jedinicama kazao je da će ostati 10 izbornih jedinica koje će birati po 14 zastupnika u Sabor.

„Otklanjam sve teze koje se plasiraju da se nešto oduzima lokalnim jedinicama ili velikim gradovima. To je izmišljena teza, to je neistina. Ukidamo prirez, ali ostavljamo mogućnost da porez na dohodak bude povećan za onoliko koliko je eventualno prije bio prirez”, rekao je Plenković nakon višesatne sjednice šireg predsjedništva HDZ-a.

Ponovio je da je cilj porezne reforme omogućiti rast plaća onima koji imaju najmanje plaće te da će u utorak biti predstavljena koalicijskim parterima.

O novom zakonu o izbornim jedinicama Plenković je kazao da će ostati 10 izbornih jedinica koje će birati po 14 zastupnika u Hrvatski sabor i gdje će odstupanja u broju birača po izbornoj jedinici biti unutar plus minus 2,5 do 3 posto.

Nije riječ je o prekrajanju već modifikaciji, dodao je i najavio da će zakon o izbornim jedinicama također predstaviti u utorak koalicijskim parterima.