Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u utorak da HDZ s partnerima ide na parlamentarne izbore s ogromnim postignućima, a da oporba u svakom rješenju traži probleme te istaknuo da ga zato ne brine nova, kobasičasta oporbena koalicija.

Oporba ima svoj pristup, parlamentarna većina ima cijelo vrijeme svoj plan na kojem radi smireno i staloženo, i bez pritisaka onih koji bi htjeli imati dominantu ulogu i nametati teme na političkoj pozornici. Mislim da se njihov posao može okarakterizirati ovako – mi smo za brojne izazove i krize pronalazili rješenja, a njihov posao u zadnjih sedam godina bio je da u našim rješenjima traže probleme. “A od onih koji traže probleme nikada nećete dočekati rješenja”, ustvrdio je Plenković u intervjuu za Dnevnik HTV-a govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima.

Plenković je kazao i da ga ne brine okupljanje lijevog bloka, nakon što je objavljeno da u koaliciju ide 10 stranaka predvođenih SDP-om.

Razlika između nas i njih je da se mi sustavno pripremamo za naš 3. mandat i s odlukom smo upoznali parlamentarnu većinu. HDZ će imati Sabor 17. ožujka, izašli smo s nositeljima lista, ključnim ljudima i spremni smo za nastavak političke suradnje s partnerima s kojima imamo odličnu suradnju. “To je ključ i okvir onoga što želimo”, istaknuo je i dodao da s partnerima imali i imaju zajedničke ciljeve: dizanje standarda, plaća, veću zaposlenost, ostvarenje strateških ciljeva ili pak krizno upravljanje kad je osigurana politička stabilnost.

“Nasuprot nas imamo, po treći put, neke kobasičaste koalicije sklopljene s kolca i konopca. Oni su morali čuti našu odluku da se brzo nađu i kažu – sad nas je deset. Prije ih je bilo 11, rezultat je bio košarkaškim rječnikom u broju mandata 25 razlike za nas”, rekao je Plenković.

Kakav Most, kakav DP!

Idemo s vizijom, postignućima i istinom, a oni idu s fabriciranjem kriza – da budem pristojan i dobar, dodao je.

Odlučno je odbacio mogućnost koaliranja s Domovinskim pokretom ili Mostom.

“Ma kakvi, kakav DP, kakav Most”, kazao je i dodao da su se u Mostu pokazali “potpuno nepouzdanima”, a da je DP doveo na vlast Milanovića u srazu s Grabar Kitarović te poručio da je svaki glas za DP zapravo glas za ljevicu te pozvao birače desnice da glasaju za HDZ jer su, kaže, napravili sve što je bitno za nacionalne interese, od suverenističke politike do nacionalnog identiteta.

Plenković je naglasio da su HDZ i partneri sve ovo vrijeme i planirali da izbori za novi saziv Hrvatskog sabora budu održani u miru, van ljetne turističke sezone, da budu održani nakon nekoliko ključnih odluka koje su pripremali kao Vlada – prva je odluka o rastu plaća za ljude koji rade u državnoj i javnoj službi, a to je najveći rast plaća u povijesti za 245 tisuća ljudi. To će sve biti primijenjeno za plaću u ožujku, početkom travnja, dodao je.

Naša postignuća teško je minimizirati, no politička kultura snižena je zahvaljujući Milanoviću

Najavio je donošenje novog paketa mjera pomoći kada se radi o energetici i umirovljenicima.

Jednako tako, Vlada će idućeg tjedna na sjednici Vlade donijeti novi paket mjera, to je za naše građane posebno važno, to znači da mogu biti mirni – cijene struje i plina će ostati iste. Vlada će subvencionirati i naftne derivate. Izaći ćemo s posebnim paketom, jednakim onakvim kakav je bio uoči Božića za naše umirovljenike, kazao je.

Paket za umirovljenike će uključivati potpore za one koji imaju mirovine do 830, 840 eura. Obuhvaćeno je 800 tisuća ljudi. Sukladno razini mirovine, potpore su 160, 120, 80, 60 i 50 eura, dodao je.

7,5 godina u kontinuitetu uživamo povjerenje građana i idemo na izbore s ogromnim postignućima, istaknuo je Plenković i naglasio da će to biti teško minimizirati.

Ocijenio je da je zadovoljan postignutim te da nastoji da nitko ne ostane po strani i zaboravljen, a nije mu drago da je, kako kaže, ponajviše zahvaljujući predsjedniku Milanoviću, snažno snižena politička kultura u Hrvatskoj i da ima jako puno primitivizma, prostakluka, vrijeđanja i osobnih verbalnih napada. To bi nastojali u budućnosti, iako samo odgovaramo na napade, dodao je.

Kada je riječ o izborima za EU parlament, Plenković je rekao da će ti izbori biti izazovni, da će njihova grupacija, Pučani, ići na pobjedu, kako bi mogli sudjelovati u formiranju europskih politika, te naglasio važnost slanja pomoći Ukrajini.