Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Osijeku kako su u prošlih šest godina provedbom Projekta “Slavonija”, u sinergiji nacionalne, županijske i gradske razine napravljeni vidljivi iskoraci za Slavoniju.

Šesta je godina kako projekt Slavonija ima za cilj pomoći revitalizaciji, demografskom oporavku i gospodarskom rastu Slavonije ulaganjima u infrastrukturu, poljoprivredu i obrazovanje, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.

Zadovoljan je što se u Osijeku nakon godinu dana mandata gradonačelnika Ivana Radića u ovom trenutku realiziraju investicije vrijedne milijardu kuna, među kojima su obnova osječke Tvrđe,  projekt luke rasutih tereta te izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće i ulaganja u javni gradski prijevoz.

Ukupno su u našem mandatu u Osijeku ugovorene investicije vrijedne tri milijarde kuna, a više od sedam milijardi u Osječko-baranjskoj županiji.  To govori da smo u proteklom razdoblju u sinergiji nacionalne, županijske i gradske  razine, kroz okvir Projekta Slavonija i korištenje EU sredstava, napravili vidljive iskorake za Slavoniju, poručio je premijer Plenković.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak ocijenila je kako su nakon brojnih investicija sufinanciranih iz EU strukturnih i investicijskih fondova u posljednjih šest godina, vidljivi rezultati u gospodarskoj, društvenoj i komunalnoj i prometnoj infrastrukturi.

Gledamo i ono što nam slijedi. Planovi industrijske tranzicije regija odobreni su u novim operativnim programima za razdoblje do 2027. godine i vesele nas nove prilike, posebice u gospodarskom smislu, dodala je.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić zahvalio je Vladi na svim ulaganjima u Osijek i rekao  kako se velika većina trenutnih investicija u gradu vrijednih  više od milijardu kuna, financirana  EU sredstvima. Prvi puta u deset godina imamo veći broj useljenih, nego iseljenih, a to je podatak koji nas najviše zanima, istaknuo je Radić.

Župan Ivan Anušić ocijenio je kako statistike pokazuju da to područje napreduje u demografiji, povratku iseljenih, razvoju turizma, zahvaljujući suradnji i sinergiji na promicanju pozitivnih trendova, koji su istoku Hrvatske jako dugo bili potrebni.

Tijekom posjeta Osijeku premijer Plenković je obišao radove na rekonstrukciji povijesne gradske jezgre Tvrđe te posjetio novi studentski paviljon u kampusu osječkoga Sveučilišta.

Premijer će u Vinkovcima navečer posjetiti  tvornicu crijepa “Dilj”, gdje će se sastati s predstavnicima Uprave NEXE Grupe, a potom će u Đakovu prisustvovati svečanom otvorenju 56. Đakovačkih vezova.