Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je u petak navečer kako će Hrvatska osporavati arbitražnu presudu u okviru Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi.

Premijer Plenković je to izjavio u intervjuu koji je HRT-u dao u povodu 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske. Podsjetio je i kako postoji i drugi arbitražni proces koji još traje u Washingtonu.

“Smatramo da naše interese trebamo zaštiti i pravnim sredstvima, ali isto tako i drugim koracima koje ćemo poduzimati, a nadam se širokim političkim konsenzusom u zemlji u otkupu mađarskoga, odnosno Molova udjela u Ini”, rekao je Plenković.
Premijer je istaknuo kako je energetska politika jedna od najvažnijih politika koju jedna država ima. To je, smatra, prioritet i EU pa i globalni prioritet. Okolnosti koje danas imamo oko Ine kao naše strateške kompanije i odnosa koji postoje s Molom prošlih godina u nastalim okolnostima nameću obvezu da Hrvatska otkupi udjel Mola u Ini, rekao je i dodao kako bi se na taj način zadržala strateška i upravljačka kontrola s tom kompanijom te osigurala energetska neovisnost i opskrba.

Plenković smatra kako Ina treba biti vertikalno integrirana kompanija, koja ima zalihe i nafte i plina, koja ima svoje rafinerije i svoj prodajni lanac koji može funkcionirati na način koji je dobar i za Hrvatsku i za druga tržišta na jugoistoku Europe.
Ocijenio je kako učinkovito upravljanje Ine može koristiti Republici Hrvatskoj te dodao kako možemo, nakon što otkupimo taj udjel, biti otvoreni i za druge investitore pa i za strateške partnere u kasnijoj fazi, ali na drugim osnovama, a ne na onima na kojima su danas.

Plenković: Barišić u ovom trenutku ima moje povjerenje

Komentirajući “slučaj Barišić”, Plenković je poručio kako ministar u ovom trenutku ima njegovo povjerenje. Podsjetio je kako ga je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić uvjeravao da se radi o tiskarskoj pogrešci.

“Vidimo i u akademskoj zajednici postoje različita mišljenja”, rekao je Plenković i dodao kako ima onih koji ministra kritiziraju, ali i onih koji ga podupiru.

Govoreći o životu u Hrvatskoj nakon međunarodnoga priznanja 15. siječnja 1992. Plenković je naglasio kako su svi dosadašnji Sabori, Vlade i akteri u društvu nastojali unaprijediti kvalitetu života hrvatskih ljudi, što je osnovna zadaća i današnje vlade. Predsjednik Vlade se nada da će nastaviti pozitivne trendove koje, kako je rekao, imamo i glede gospodarskoga rasta i makroekonomskih pokazatelja ukupnoga ozračja.
“Činimo napore da i oni koji žive u teškim okolnostima imaju i veću plaću i veća primanja, da nam i porezna reforma služi kako bi rasteretili naše građane i dale veće mogućnosti hrvatskim gospodarstvenicima”, rekao je Plenković dodavši kako su to su zadaće svake odgovorne vlade.
Istaknuo je i kako kolege koje s njim na tom poslu rade, imaju dnevnu zadaću da unaprijede život svakog našeg državljanina.

(Hina)

fah