Čelnici država članica blizu su dogovora o reviziji sedmogodišnjeg proračuna, ali dogovor nije postignut zbog protivljenja Mađarske i do kraja siječnja naći će način za rješavanje toga problema, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon završetka samita EU-a.

“Imali smo dobru raspravu koja je na kraju rezultirala solidnim kompromisom iza kojeg je stalo 26 država članica i kada je riječ o financiranju Ukrajine, i kada je riječ o migracijama, vanjskim aktivnostima i strateškim tehnologijama”, rekao je Plenković

Dodao je da mađarski premijer Viktor Orban nije prihvatio taj kompromis jer se protivi paketu pomoći Ukrajini i ne pristaje plaćati za troškove kamata koje je Europska unija podigla za financiranje oporavka od pandemije, jer su Mađarskoj ta sredstva zamrznuta.

“Dogovoreno je da se već u siječnju ponovno nađemo i vjerujem da će se u međuvremenu iznaći način za premošćivanje ovoga problema”, rekao je Plenković.

Sličan optimizam dijele i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Uvjeren sam i vrlo optimističan da ćemo ispuniti naša obećanja o financijskoj potpori Ukrajini u nadolazećim tjednima”, rekao je Michel na konferenciji za novinare.

Predsjednica Europske komisije von der Leyen također je ustvrdila da će EU pronaći rješenje za oslobađanje financijske pomoći Ukrajini na sljedećem sastanku čelnika dvadesetsedmorice, nakon što je mađarski premijer Viktor Orban stavio veto na financijsku pomoć Kijevu.

Ona je najavila da će se u predstojećim tjednima raditi na provedivom rješenju ako dogovor svih 27 članica ne bude moguć.

Prema neslužbenim informacijama, posljednji pregovarački okvir koji je pripremio Michel predviđa ukupno povećanje od 64,6 milijardi eura za sljedeće četiri godine. To bi zahtijevalo 21 milijardu eura dodatnih doprinosa članica.

Uz pomoć Ukrajini, povećanje od 64,6 milijardi eura uključuje dodatnih 9,6 milijardi eura za rješavanje pitanja migracija i suradnju s trećim zemljama te 1,5 milijardi eura za fond solidarnosti. Za poticanje konkurentnosti gospodarstva izdvojilo bi se i 1,5 milijardi kuna.