Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je kako je kandidat za ministra gospodarstva Damir Habijan dobio podršku svih tijela te da idu na njegovo potvrđivanje u Hrvatski sabor, a na navode da je smijenio 30 ministara uzvratio je da Macron koji je kraćena vlasti promijenio njih 67.

“Moja očekivanja od njega (Habijana) su dobra, on je iskusan političar i zastupnik. U Saboru je bio vrlo vidljiv. Odvjetnik je, pravnik, bavio se korporativnim pravom… Mislim da je njegova prva zadaća da dobro preuzme konce, to je veliko ministarstvo i ima puno nadležnosti”, kazao  je Plenković u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora stranke u hotelu Westin.

Referirao se i na kritike u javnosti kako se Habijan kao pravnik ne može baviti gospodarstvom. “Ne može mu biti mana to da je pravnik, ne znam tko to potencira. Ne mora uvijek to biti čovjek s profesijom iz nadležnosti tog ministarstva. On ima iskustva i došao je tu fazu da može preuzeti takvu dužnost”, naglasio je premijer.

Ustvrdio je i kako po internetu kruži argument o odlasku ukupno 30 njegovih ministara. “Macron je u Francuskoj promijenio 67 ministara, a on je kraće na vlasti nego ja. Ispada da su svi otišli zbog problema, ali samo ih je dvoje otišlo zbog sumnje u nezakonita dijela. Samo dvoje, od 30”, naglasio je.

Naveo je i kako su sa sjednice Vlade uputili priopćenje i formalni zahtjev za održavanje izvanredne sjednice Sabora. “Ona će biti prema riječima predsjednika Sabora Jandrokovića biti u srijedu. Prije toga će biti Habijanovo predstavljanje na odborima”, pojasnio je Plenković.