Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak u Sisku na obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a Sisačko-moslavačke županije da je za tu županiju znatno povećana kvota regionalnih potpora, što je poruka ulagačima kako će tu biti najbolji uvjeti ulaganja.

“Sada smo se opredijelili na ubrzanje procesa obnove, da se izgradi autocesta A11 do Siska, da se ide u ekonomsku i socijalnu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. Cesta će biti gotova do idućih parlamentarnih izbora, pa će tako ova županija biti integrirana s glavnim gradom. Za ovu smo županiju povećali kvotu regionalnih potpora znatno veću nego u drugim dijelovima Hrvatske, što je poruka ulagačima kako će ovdje biti najbolji uvjeti ulaganja”, istaknuo je Plenković na skupu u prepunoj dvorani hotela Panonija.

Nakon što je zahvalio članstvu HDZ-a za sve što čine za stranku i Hrvatsku, napomenuo je kako je stranka uspješno odgovorila na mnoge izazove te da je jača nego ikada.

“HDZ je obnovio mandat i dobio povjerenje građana, uz uvjerljivu pobjedu i ovdje u VI. izbornoj jedinici. Suočili smo se s posljedicama korona-krize, potresa, brojnim krizama, inflatornim pritiscima i svim mogućim izazovima, što je zahtijevalo krizno upravljanje svakoga dana”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je ta generacija političara dokazala kako ima snage, volje, znanja i kvalitetnih ljudi koji mogu riješiti probleme na korist hrvatskoga naroda i dobrobit cijeloga društva.

1,7 milijardi eura za prevladavanje kriznog stanja

Nakon što je spomenuo ostvarenja stranke na razini države, spomenuo je i danas predstavljeni četvrti paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, težak 1,7 milijardi eura, za prevladavanje kriznog stanja.

Kako je rekao, osigurana je energetska neovisnost uz daljnje subvencioniranje cijene naftnih derivata, kako bi benzin, dizel i plavi dizel bili jeftiniji za 30-ak centi nego što bi bili bez Vladinih mjera, smanjenje stope PDV-a na plin sa 25 na 13, a potom na 5 posto.

Tako će se, istaknuo je Plenković, učiniti iskorak u potpori onima kojima je pomoć najpotrebnija, odnosno socijalno najugroženijima, nezaposlenima, koji primaju socijalnu pomoć i drugima. Spomenuo je i rast dječjeg doplatka te istaknuo kako će potporu dobiti oko 130.000 obitelji i 230.000 djece.

Na skupu u povodu 30. obljetnice osnutka HDZ-a Sisačko-moslavačke županije još su govorili zamjenik predsjednika stranke i potpredsjednik Vlade RH, ministar Tomo Medved, međunarodni tajnik, ujedno potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović, te ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Marin Piletić.

Na dane osnivanja stranke na području županije, podsjetio je jedan od njenih utemeljitelja Ivan Bobetko, a o djelovanju HDZ-a na području Siska i Sisačko-moslavačke županije te rezultatima HDZ-a u ostvarivanju projekata obnove, govorili su predsjednici gradske i županijske organizacije, Tomislav Kralj i župan Ivan Celjak.

Svečanosti su još bili nazočni potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, politički tajnik stranke i potpredsjednik Sabora Ante Sanader, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnici Željka Josić i Domagoj Orlić, te brojni stranački dužnosnici županije te gradova i općina.