“Pisanica od srca” krasi Dubravu

15. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno “Pisanica od srca” krasi Dubravu


Uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana „Pisanica od srca“ ukrašava centar Dubrave. To je dar Općine Dubrava svim mještanima.

Općina je nabavila pisanicu, a članovi Kulturne udruge „Sveti Martin“ iz Dubrave organizirala su oslikavanje pisanice. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije dala je dopuštenje za ovaj projekt kojim Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije već 16 godina promovira likovnu umjetnost i naivno slikarstvo.

Ovakve pisanice i pisanice još većih dimenzija već su postavljene u najpoznatijim svjetskim gradovima.

Dubravska pisanica oslikana je poznatim motivima iz općine Dubrava, crkve svete Margarete, crkvice svetog Martina, povijesni dubravski Stari grad, dubravski vez i još mnogo detalja.

Pisanicu su volonterski oslikavali članice i članovi Udruge „Sveti Martin“ iz Dubrave: Ivana Kopjar, Biserka Vreš, Sanja Jandrijević, Sanja Benko i Dražen Milenković, a s obzirom da je jedan od uvjeta da bude oslikana pretežno u maniri naivne umjetnosti, oslikavanju su pomogli članovi prijateljske udruge „Peski-Art Đurđevac“, Mirko Horvat, Đurđica Franjić, Ivan Rođak, Mirko Markešić i Franjo Mihočka.

Dražen Milenković predsjednik Kulturne udruge „Sveti Martin“ rekao je kako im je bilo zadovoljstvo oslikavati pisanicu.

-Našim članovima koji su oslikavali pisanicu, ali i onima koji su davali tehničku podršku zadovoljstvo je i čast da na ovaj način možemo doprinijeti promociji svojega kraja, općine Dubrave i njenih kulturnih i etnografskih vrijednosti. Svima sretan Uskrs! – poručio je.

Dragan Vicković/prigorski.hr