Primorsko-goranski savez (PGS) i Istarski demokratski sabor (IDS) pozvali su u utorak sa zajedničke konferencije za novinare stranke sličnog svjetonazora i političkog opredjeljenja da im se pridruže, te najavili potpisivanje koalicijskog sporazuma s Fokusom i Reformistima.

Čelnici PGS-a Darijo Vasilić i IDS-a Dalibor Paus podsjetili su da su u srpnju njihove stranke potpisale koalicijski sporazum za izbore za Hrvatski sabor i Europski parlament i pozvali srodne stranke da im se priključe.

Grupacije Reformista i Fokusa te IDS-a i PGS-a zajednički izlaze na predstojeće parlamentarne izbore, potvrdio je u utorak i predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić.

Vodeći ljudi dviju regionalnih stranaka založili su se za znatno veći stupanj decentralizacije zemlje, kao preduvjet snažnijeg razvoja i boljeg upravljanja.

Paus je ocijenio da se u Hrvatskoj s postojećmi načinom upravljanja isključivo iz jednog centra ne može dalje. “Centralizacija stvara dojam da Vlada nekome nešto daje, a u biti mnogo više uzima nego što vraća”, rekao je.

Zalažemo se za pravedniju raspodjelu fiskalnih prihoda od postojećeg, gdje država uzima 90 posto, a jedinicama lokalne samouprave ostaje 10 posto, naveo je. “Spustite nam ovlasti i novce, a mi ćemo tim znati upravljati na najbolji način”, poručio je.

Vasilić je kao primjer prednosti koje bi donijela decentralizacija iznio prebacivanje ovlasti građevinskih inspekcija na lokalnu i regionalnu razinu vlasti.

U prostoru vlada potpuna anarhija, gradi se bez građevinske dozvole, stanuje u kućicama na poljoprivrednom području, a državno zemljište je neiskorišteno i zapušteno, rekao je.

Vasilić tvrdi da je to uglavnom rezultat podkapacitiranosti državnih tijela, prije svega građevinske inspekcije.