Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov izjavio je u četvrtak kako će do kraja mjeseca vjerojatno uspjeti skupiti sve papire za subvencioniran kredit Agencije za promet nekretnina za gradnju kuće u Metkoviću te će ga podignuti početkom siječnja kada će predati dokumentaciju za pet članova domaćinstva.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je, naime, kako nema zakonske prepreke da Petrov koristi subvencionirani kredit APN-a za gradnju kuće u Metkoviću, ali i je i pozvalo Petrova da razjasni situaciju oko broja članova domaćinstva za koje se traži odobrenje kredita.

“U trenutku kada sam krenuo u proces podizanja kredita za svoju kuću nakon što sam 10 godina proveo u podstanarstvu, u trenutku kada vas u APN-u pitaju koliko će članova domaćinstva biti u toj kući kada se izgradi, u dogovoru s članovima obitelji ja sam naveo sedam članova i sedam ih je i trebalo biti”, pojasnio je Petrov novinarima u Saboru.

Novinare je pozvao da se obračunavaju s njim, a ne s članovima njegove obitelji. “S obzirom na hajku koju je napravio Jutarnji list i s insinuacijama mogućeg fiktivnog prijavljivanja koje uopće nije bilo fiktivno i zbog toga što se s time na mala vrata uvlači moja obitelj u politički život koji nisu oni birali, a nakon razgovora s njom, jučer su članovi moje obitelji rekli da će oni, da meni bude lakše, pronaći neki drugi način na koji će sebi osigurati smještaj i život”, pojasnio je Petrov.

Žao mu je, kaže, što nema pravo kakvo imaju svi drugi ljudi u Hrvatskoj.

Petrov je komentirao i ponudu SDP-a da ako prihvate njihov prijedlog Zakona o minimalnoj plaći oni će zauzvrat podržavati Mostov prijedlog o zamrzavanju plaća dužnosnika.

“Iskreno, ne vodim političke trgovine. Ne želim pristati na način da se nama daje nešto, ako će se nekom drugom dati nešto. To nije način na koji ja vidim uopće aktivnost u politici i u Hrvatskom saboru. Ako oni smatraju da je taj prijedlog dobar neka ga podrže, a ako ne onda ga ne moraju podržati. Ja sigurno neću stimulirati takav oblik komunikacije”, rekao je Petrov.

Upitan o tome kada će na kavu s čelnikom SDP-a Davorom Bernardićem uzvratio je kako “pokušava pronaći vrijeme”. “Nije sada do gospodina Bernardića. Načelan dogovor je bio ovog tjedna i nadam se da ću se uspjeti danas ili sutra vidjeti s njim. Nisam ga još stigao zvati, ali nadam se danas ili sutra”, naglasio je.

(Hina)

fah