Predsjednik Mosta Božo Petrov ocijenio je u srijedu da se ukidanjem dvomjesečne ljetne i jednomjesečne zimske stanke u radu neće ništa riješiti ako se ne riješi ono što se u Saboru događa devet mjeseci, a to je da zastupnici ne dolaze na svoje radno mjesto.

„S obzirom na to da pojedincima godišnji odmor traje cijelu godinu, prvo bi to trebali urediti. Ima saborskih zastupnika koji nisu gradonačelnici, načelnici ni njihovi zamjenici i svejedno ih nema u Saboru”, rekao je Petrov novinarima.

Most je prije nekoliko godina predložio da se rigorozno kazne oni koji ne dolaze u Sabor, a primaju za to plaću pa se preko prijedloga drugih klubova došlo do toga da ih se kažnjava maksimalno s 1500 kuna mjesečno.

“To je smiješno”, kazao je Petrov.

Ako oni nemaju stav prema radu u sabornici i da trebaju tu biti, upitao je, hoće li možda nešto promijeniti što će im se izbrisati dva mjeseca kad pojedinaca nema cijelu godinu.

Uostalom predsjednik Sabora po Ustavu u svakom trenutku može sazvati izvanrednu sjednicu. Ako će se time nešto promijeniti, ja sam prvi za tu ideju, ali se treba riješiti najprije ovo što se događa devet mjeseci, a što nitko ne želi urediti, poručio je.

„Što se mene tiče, mi ne trebamo imati niti 15 dana pauze, ja bih to rezao skroz, nikakav problem”, istaknuo je Petrov.

Upitan za HDZ-ovu inicijativa promjene Ustava oko referenduma, Petrov je istaknuo kako ga žele promijeniti tako da u potpunosti ukinu referendum.

„Političari bi se kao predstavnici građana trebali boriti da imaju što više mogućnosti za izraziti svoju volju, političari ne bi smjeli gušiti tu mogućnost. Danas imamo HDZ koji to predlaže i ostale koji objeručke prihvaćaju te sastanke”, ustvrdio je Petrov.

O SDP-ovoj inicijativi vraćanja u Ustav prava na pobačaj, Petrov kaže kako je Ustavni sud davno dao pravorijek o tome. Po njemu, ‘to je čisto skupljanje bodova’.

Njima ne treba referendum da bi bio omogućen pobačaj jer je po Ustavu on omogućen u Hrvatskoj. Je li političko bildanje SDP-a i ljevice cijena koju će platiti građani time što više nikad neće moći izraziti mišljenje na referendumu, zapitao je.

Govoreći o američkom Vrhovnom sudu i slučaju Roe vs. Wade istaknuo je kako on ništa nije ukinuo ni zabranio nego je dao mogućnost direktnog izjašnjavanja američkim građanima kroz savezne države o pobačaju. Vrhovni sud im je dao demokraciju, smatra Petrov.