Izvješće o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za prošlu godinu potaknulo je u četvrtak zastupnika Ivana Pernara (Abeceda demokracije) da se obruši na tu instituciju nazivajući je “dekoracijskim uredom”, a akademike “kulturnim manekenima” i “kvazi intelektualcima”, što je naljutilo glavnog tajnika HAZU-a Pavla Rudana koji ga je uputio da u saborskoj knjižnici pročita sva Akademijina izdanja.

“Kakve koristi mi imamo od vaše znanosti? To je pseudo znanost, ona liči na znanost ali nije jer se ne bavi krucijalnim temama. Vi ste dekoracijski ured, kulturni manekeni i kvazi intelektualci jer pravi bi intelektualci govorili istinu o temama koje su bitne za naše društvo, a ne bi se bavili samo stvarima koje nemaju konkretne primjene i od kojih društvo nema nikakve koristi”, poručio je Pernar akademicima.

Rudan je uzvratio Pernaru da mu nedostaje znanja. “Čovjek nema dovoljno znanja i da bi mu sada ja pojasnio kako HAZU o mnogim stvarima govori…”, kazao je.

“Vidim da su ga građani Hrvatske izabrali, prema tome imaju povjerenja u njegove intelektualne sposobnosti. Siguran sam da će on odmah nakon ovoga zasjedanja otići u knjižnicu Hrvatskog sabora, zamoliti da mu daju 30 knjiga i da će ih proučiti. Vjerujem da će učiti, učiti i samo učiti, jer još uvijek je takvo vrijeme, i da će onda doći s nekim drugim rezultatima”, rekao je Rudan.

Mostovac Davor Romić isticao je kako smo svjedoci velikog djela koje je HAZU napravio – hrvatsko prirodno bogatstvo, na kojem je radilo 46 znanstvenika, te je obznanjena na jednom mjestu inventura svega što ima Hrvatska.

“Znamo da je Akademija iznimno aktivna, ali i Sabor mora na neki način kao ustanova dati doprinos aktivnostima i povezati jedno i drugo kako bi istaknuli sve naše vrijednosti”, poručio je Romić.

Rad HAZU-a hvalio je i HDZ-ov akademik Željko Reiner.

“Akademija je doživjela zadnjih godina novi pristup javnosti, puno više nego ranije se otvorila javnosti”, rekao je Reiner.

HAZU je, kako je istaknuto, tijekom prošle godine radio na kontinuiranom promicanju znanstvenog, gospodarskog i kulturnog napretka Hrvatske.

Održano je 89 sjednica Akademijinih razreda, 32 sjednice znanstvenih vijeća, 34 sjednice odbora, povjerenstava i uredništava, 123 znanstvena skupa, simpozija, savjetovanja i okrugla stola, tri skupštinska zasjedanja, 23 svečane sjednice, dodjele nagrada i izvedbe koncerata, 42 posjeta delegacija i događanja iz područja međuinstitucijske i međunarodne suradnje, 38 radnih predavanja, 50 predstavljanja knjiga, konferencija za novinare, predstavljanja programa i prikazivanja filmova, 30 izložbi i 7 komemoracija.

(Hina)

fah