Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u četvrtak je ustvrdila da je DORH podignuo optužni prijedlog protiv nje zbog političkog pritiska, a ne kršenja izborne šutnje jer su fotografije ubacivanja glasačkog listića u kutiju objavljivali svi, uključujući i premijera.

„DORH je digao optužni prijedlog protiv mene uz obrazloženje da sam 2019. kršila predizbornu šutnju Facebook statusom i objavom svoje fotografije kako u biračku kutiju ubacujem glasački listić i pozivam sve obespravljene da izađu na izbore”, rekla je Peović novinarima. Dodala je da, ako je ona prekršila predizbornu šutnju, “onda su je prekršili i Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović i svi drugi na tom takozvanom festivalu demokracije na dan kad se izlazi na izbore i kada mediji snimaju kandidate”.

Da stvar bude smješnija, naglasila je, Đuro Sessa, predsjednik DIP-a taj dan je dao intervju u kojem kaže da je predizborna šutnja u suvremeno doba jedan atavizam, koji treba ukinuti zbog novih medija jer je to jednostavno nemoguće održati. „Tako da mislim da se ovo ne može drugačije tumačiti nego kao politički pritisak, koji ide za tim da se financijski penalizira političke protivnike. Kazna za to je do 30.000 kuna, što uistinu nije malo”, poručila je. Dodala je da tema nije predizborna šutnja nego politički pritisak.

Zlata Hrvoj Šipek nam ovdje u Saboru drži predavanja kako nemaju dovoljno ljudi, materijalnih resursa i kako ne mogu raditi svoj posao, a vidimo da DORH itekako ima resursa da čačka po Facebooku, kazala je. Peović je, kaže, očekivala da će optužni prijedlog ići na argumentaciju da je pozivanjem obespravljenih da izađu na glasanje sugerirala da glasaju za Radničku frontu, što bi bilo prilično nategnuta argumentacija, ali i to bi bila možda neka argumentacija.

Oporba stala u obranu Peović

U njezinu su obranu stale kolege iz drugih oporbenih stranaka pa je tako Mišel Jakšić (SDP) ironično primijetio da je ‘DORH očito jako ozbiljno shvatio sve kritike koje je primio u Saboru pa su se okrenuli raščišćavanju onih pravih tema i stvari i vidimo veliku efikasnost’.

Ispada da je nebitno to što imamo probleme u optužnici Agrokor/Fortnenova/Todorić i masu drugih afera za koje ne znamo što se s njima događa, i da će za njih onda trebati valjda 12, 16, 20 godina, ako je za ovaj slučaj trebalo četiri godine. Što se tiče Peović, pošteno je reći da na dan izbora to radimo svi predvođeni Andrejom Plenkovićem, poručio je Jakšić.

Nikola Grmoja (Most) smatra da je izborna šutnja relikt kojeg bismo se trebali riješiti sada, u sklopu predstojeće izborne reforme. Ako je Katarina Peović zaslužila optužni prijedlog, zaslužio sam ga i ja i većina zastupnika pa i sam premijer Plenković koji je na dan izbora davao izjave i pozivao ljude da izađu na izbore, poručio je. Ako DORH diže optužni prijedlog zbog toga, onda smo svi zaslužili optužni prijedlog, naglasio je.

Dodaje i da treba ukinuti izbornu šutnju kao relikt koji utječe i na manju izbornu izlaznost, te, napominje, upravo suprotno, trebamo ljude na taj dan pozivati da izađu na izbore. Uvjeren sam da će ovaj optužni prijedlog DORH-a pasti na sudu ili će sam DORH na kraju odustati jer ne vidim nikakav smisao u tome, budući da se radi samo o bezazlenom pozivu na izlazak na izbore, a ne za glasanje za njenu stranku, zaključio je Grmoja.