Predsjednik IDS-a Dalibor Paus ocijenio je u četvrtak kako je ponovno uvođenje graničnih kontrola na granicama država EU-a veliki udarac ideji o europskom jedinstvu i slobodi.

Svjedočimo domino efektu, zbog straha o opasnosti od terorizma kao posljedici zaoštrene situacije na Bliskom istoku i terorističkog napada u Belgiji, navodi Paus u priopćenju komentirajući najave zemalja članica EU-a i šengenskog prostora o povratku čvrstih kontrola na njihovim granicama.

“Umjesto da sigurnosne agencije svih europskih zemalja produbljuju suradnju kako bi učinkovitije nadzirale terorističke skupine, države članice odlučile su da će, kao i za vrijeme lockdowna, svaka za sebe nastojati riješiti problem. Zar ne vide da je problem zajednički”, upitao je predsjednik IDS-a.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego također je reagirao na ponovno uvođenje graničnih kontrola nakon što je Istra napokon postala europska regija bez granica.

“Nažalost, unatoč više mjesečnim upozorenjima slovenske strane na jače migrantske tokove na balkanskoj ruti, Vlada nije reagirala ni pojačala zaštitu vanjskih granica Šengena”, kaže Flego.

Zatražio je od Vlade da “ne ruši san o Istri bez granica”, nego da odmah osigura jaču zaštitu vanjskih granica na balkanskoj ruti, a Istrijanima maksimalno olakša život i putovanje u krajevima uz granicu.