Ukrajinci danas trpe “mučeništvo zbog agresije”, rekao je u srijedu u Vatikanu papa Franjo i usporedio današnje patnje s “užasnim genocidom” 30-ih godina kada je sovjetski diktator Josif Staljin na smrt izgladnjivao stanovništvo.

Pred tisućama vjernika okupljenima na tjednoj općoj audijenciji papa Franjo spomenuo je Gladomor ili smrt izgladnjivanjem koja je odnijela živote milijuna Ukrajinaca tridesetih godina.

“U subotu se obilježava godišnjica stravičnog genocida Gladomora, istrebljivanja naroda glađu što se provelo 1932.-1933., a umjetno je gklad izazvao Staljin”, rekao je Papa.

“Molimo za žrtve ovog genocida i molimo se za mnoge Ukrajince – djecu, žene, starije – koji danas trpe mučeništvo agresije”, rekao je.

Stotinama godina, ukrajinski jezik i svako izražavanje ukrajinske kulture i neovisnog identiteta bili su gušeni pod Ruskim carstvom, a poslije pod sovjetskom vlašću.

Gladomor je izazvan Staljinovom odlukom o kolektivizaciji poljoprivrede i iskorjenjivanja nacionalističkog pokreta Ukrajine.

Otkako je Rusija počela agresiju na Ukrajinu krajem veljače, Franjo je spominjao Ukrajinu u gotovo svim javnim obraćanjima, a nekoliko puta upozorio je da ta kriza može postati okidač za korištenje nuklearnog oružja s nekontroliranim posljedicama po svijet.

U listopadu je papa Franjo prvi put izravno zamolio ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine “spiralu nasilja i smrti” u Ukrajini.