U završnom dijelu Međuparlamentarne konferencije „Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ u petak se u Hrvatskome saboru govorilo o važnosti daljnje rasprave između nacionalnih parlamenata o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. godine.

Od svih sudionika rasprave moglo se čuti kako je ovakva razmjena iskustava i stavova među parlamentima država članica u oblikovanju  prijedloga za novi oblik ZPP-a ra razdoblje 2021.-2017. od iznimne važnosti.

Martin Preineder, predsjednik Odbora za poljoprivredu i šumarstvo austrijske Nacionalne skupštine i predsjedatelj u ovoj raspravi, govorio je o specifičnostima austrijske poljoprivrede te naglasio kako ta država čak 23 posto poljoprivredne proizvodnje bazira na biološkoj, što je najveći postotak u EU-u, ali i u svijetu. Kao važna pitanja i izazove za budućnost europske poljoprivrede istaknuo je klimatske promjene, zaštitu okoliša te odlazak mladih iz ruralnih područja.

Pat Deering, predsjednik Zajedničkog Odbora za poljoprivredu, hranu i pomorstvo irskog Parlamenta kao najvažnije segmente buduće Zajedničke poljoprivredne politike istaknuo je izravna plaćanja, mjere za okoliš, upravljanje rizicima te generacijsku obnovu i zaštitu ruralnih krajeva.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan (C), predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Tomislav Panenicć(D) i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić (L). Photo: HINA/ POOL/Damir Senčar

Tomislav Tolušić, Phil Hogan i Tomislav Panenić/Foto: HINA/ POOL/Damir Senčar

Alexandre Freschi, član Odbora za europske poslove Nacionalne skupštine Francuske govorio je o održivoj poljoprivredi, ali i gospodarskoj, socijalnoj i okolišnoj održivosti te boljoj i pravednijoj raspodjeli pomoći poljoprivrednicima.

– ZPP mora biti učinkovitiji i u administrativnom smislu jednostavniji sustav u koji će građani i poljoprivrednici imati povjerenja – rekao je.

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić smatra kako su izvrsnost proizvoda i stavljanje naglaska na kvalitetu ključ budućnosti poljoprivredne proizvodnje.

– Samo s izvrsnim proizvodima možemo biti konkurentni i ZPP treba inzistirati na tome jer ćemo time poljoprivredi dati dodatnu motivaciju, zaradu, a potrošači će biti zadovoljniji i zdraviji – zaključio je Jakovčić.

S tom ocjenom složio se i Czesław Siekierski, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, koji je u zaključnom izlaganju istaknuo kako je različitost naša snaga.

poljoprivreda ilustracija

– Različiti smo po povijesti, tradiciji, običajima, ali nas vežu jedinstvene vrijednosti – rekao je Siekierski. Dodao je i kako treba osmisliti adekvatne instrumente podrške koja će biti namijenjena svima, ali kako same potpore nisu dovoljne, već se više treba napraviti na povećanju poljoprivrednog dohotka kao i poboljšanju životnog standarda poljoprivrednika.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu, domaćin i inicijator ove dvodnevne Međuparlamentarne konferencije Tomislav Panenić u završnom je govoru još jednom istaknuo važnost aktivne uloge nacionalnih parlamenata u donošenju ključnih odluka, ali i aktivne uloge poljoprivrednih proizvođača koji sve više prate i svjetske trendove u poljoprivredi.

– Ova konferencija je jedinstvena prilika na kojoj smo iskazali svoja stajališta i iznijeli ih pred najviše europske dužnosnike zadužene za poljoprivredu – rekao je te naglasio kako svi u Europskoj uniji žele sigurnu i održivu poljoprivredne proizvodnju te kako ZPP mora biti učinkovit mehanizam za nestabilnosti na tržištu i pružiti adekvatne odgovore za jačanje otpornosti poljoprivrede na klimatske promjene.

– Izravna plaćanja u poljoprivredi ključna su za daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje, a razvoj poljoprivredne proizvodnje ključ je ruralnog razvoja, zaključio je Panenić.

Ovime je završena dvodnevna međunarodna konferencija na kojoj su sudjelovali predstavnici nacionalnih parlamenata 20-ak država članica EU-a, Europske komisije, Europskog parlamenta, najveće interesne skupine europskih proizvođača hrane Copa-Cogeca, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, Savjetodavne službe za poljoprivredu i šumarstvo, Hrvatske agencije za hranu, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatskog udruženja mladih poljoprivrednika te udruženja „Najbolje iz Međimurja“.

prigorski.hr