Članovi stranke Pametno za Split i Dalmaciju​ u srijedu su podsjetili da žene u Hrvatskoj još nisu ostvarile punu ravnopravnost na obiteljskom, poslovnom i političkom planu, a iz koalicije Možemo!-Nova ljevica poručili da je antifašizam vrijednost za koju se treba boriti.

Predsjednica stranke Pametno za Split i Dalmaciju, te kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Kristina Vidan​ rekla je ispred murala najpoznatije splitske antifašističke borkinje Palmine Piplović da se žele prisjetili svih žena u Splitu koje je ​ubila nehumana fašistička ideologija.

​Palmina Piplović je imala ​samo ​22 godine kada su je 7. listopada 1944. ​uhitili ​Nijemci. Tri ​je ​dana mučena u zatvoru​, pa ubijena. ​S obzirom na to da nije jedina Splićanka koja je pala od ruke fašističkog terora,​ iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju poručili su da se takve strahote ne smiju zaboraviti.

N​ažalost, i danas, 80 godina poslije,​ ​neke političke opcije koketiraju s fašizmom i neslavn​i​m dijelom naše prošlosti u kojem Split nije ni bio dio Hrvatske, a žene još uvijek nisu ostvarile punu ravnopravnost na obiteljskom, poslovnom i političkom planu, istaknula je.

​Pravu promjenu Pametno vidi u tome da se uvede građanski odgoj u gradske osnovne škole što već godinama zagovaraju kako bi se mladi naraštaji obrazovali o opasnostima totalitarnih režima i učili se uvažavanju različitosti, toleranciji i uključivosti.

Dan antifašističke borbe obilježili su i članovi stranke Možemo!-Nova ljevica te poručili da je danas, kao i prije 70 i više godina, antifašizam pojam slobode i civilizacije, jedna od najsvijetlijih stranica u povijesti Splita, a i temelj je moderne hrvatske države.

“Za nas u Možemo! političkoj platformi i Novoj ljevici nema nikakve dileme – antifašizam je vrijednost za koju se u svakom trenutku valja boriti, pa i kad ulicama ne marširaju falange u crnom, jer svakodnevno smo svjedoci pokušajima negiranja te vrijednosti, bilo otvoreno, bilo promašenim tezama o povijesnim temama koje navodno stoje na putu napretka”,  istaknuli su.

Dodali su i da su za antifašizam bez fige u džepu, za antifašizam kao sredstvo za postizanje pravde, ravnopravnosti i zdravog društva, “za antifašizam, zapravo!”.