Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina u četvrtak je predstavio plan ubrzanja obnove nakon potresa, poručivši da je prioritet adekvatan smještaj do zime građana koji  još žive u kontejnerima.

“Prirotet nam je da građanima koji su u kontejnerima ili su bez adekvatnog smještaja omogućimo da zimu provedu u svojim domovima ili adekvatnom smještaju”, rekao je Paladina na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio pet točaka ubrzanja obnove.

Prva se odnosi na učinkovitiju organizaciju iz dana u dan, a Paladina je najavio jačanje ljudskih kapaciteta u Ministarstvu i Fondu za obnovu.

“Jasno je da je 1,5 godinu dana nakon formiranja Fonda nemamo na području Zagreba i okolice niti jedno gradilište. To govori samo za sebe, govori o tome da su potrebne prilagodbe. Napravit ćemo organizacijske promjene koje će biti provedene u sljedećih mjesec do dva dana”, poručio je Paladina.

Najavio je i efikasniju i bržu nabavu, kao i regulatorne izmjene.

“Ustanovili smo da je važno da informiramo građevinsko tržište o dugoročnom planu nabave i dugoročnim aktivnostima”, rekao je Paladina.

Dodao je da će u “vrlo kratkom roku” pripremiti generičke troškovnike kroz koje će se “raspisivati nabavu za okvirne sporazume”.

“To znači da umjesto da za 30 objekata raspisujemo 30 nabava, raspisat ćemo jednu”, pojasnio je ministar.