Nakon što je 2019. godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv Mladena Kešera, bivšeg načelnika Općine Kalnik i današnjeg potpredsjednika koprivničko-križevačkog SDP-a, donesena je pravomoćna odluka o sukobu interesa.

Povjerenstvo je odlučilo Kešera kazniti s visokom novčanom kaznom od 30.000 kuna, jer je kao tadašnji načelnik i predsjednik općinske Turističke zajednice pogodovao sebi, sklapajući poslove s tvrtkama u kojima ima većinski vlasnički udio. Radi se o tvrtkama Kalničanka proizvodi, Consulting projekt plus, Velkom i Kalničkoj poljoprivrednoj zadruzi, gdje je Kešer kao odgovorna osoba svojim tvrtkama godinama isplaćivao novac.

>>Mladen Kešer kriv za sukob interesa, mora platiti 30.000 kuna: ‘Sve bih ponovno isto napravio jer ovdje nema sukoba interesa!’ – Prigorski.hr

Prema navodima Povjerenstva, Kešer je kriv jer su Općina i Turistička zajednica naručivale robu, konzultantske usluge i razne građevinske radove od tvrtki koje su bile u Kešerovom suvlasništvu. Tako su se na primjer za potrebe Općine i Turističke zajednice radili mnogi radovi poput gradnje drvenog stropa kapelice, turističko brendiranje, kupovine vina od Kalničke poljoprivredne zadruge ili hrane i ostalih proizvoda od Kalničanke proizvodi.

Povjerenstvo je odlučilo da je Kešer kriv za sukob interesa, posebice zato jer je načelnik jedini mogao odlučivati o dodjeli poslova u korist navedena četiri poduzeća.

mladen keser zavrsni skup - 05

Povjerenstvo je odlučilo uputiti zahtjev i Državnom odvjetništvu da se svi ugovori proglase ništetnima.

Zatim je Kešer u ime svojih tvrtki sudski zatražio povrat robe i usluga koje su tvrtke isporučivale Općini Kalnik, iako su poslovi i roba već bili plaćeni od Općine za njegovog mandata.

Općinski sud u Bjelovaru odbio je Zahtjev tvrtki Kalničanka proizvodi i Consulting project plus u postupcima u kojima se traži povrat robe i usluga koje su tvrtke isporučivale Općini Kalnik, i za koje je već ranije utvrđen sukob interesa bivšeg načelnika Općine Kalnik, Mladena Kešera.

Mladen Kešer se na odluke žalio Upravnom sudu, nakon toga Visokom upravnom sudu, no obje su žalbe odbačene i potvrđena je prvostupanjska presuda.

Umjesto žalbe, protutužba

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podnijelo je u listopadu 2021. godine tužbe protiv tvrtki Kalničanka proizvodi, Kalnička poljoprivredna zadruga i Consulting projekt plus kojima se utvrđuju ništetnim računi izdani Općini Kalnik na temelju odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Krajem prošle godine sud je donio presude na koje se tvrtke Kalničanka proizvodi d.o.o. te Consulting projekt plus d.o.o. nisu žalile, nego je upućena protutužba kojom traže povrat isporučene robe i naknadu za isporučenu uslugu.

Trgovački sud u Bjelovaru svojim je presudama u ožujku ove godine odbio tužbene zahtjeve za povrat roba i usluga te naložio tvrtki Kalničanka proizvodi da isplati iznos od 79.597,23 kuna i Consulting projekt plus 1.750 kuna sa zakonskim zateznim kamatama.

Sud je 18. ožujka donio presudu i za iznose plaćene Kalničkoj poljoprivrednoj zadruzi, a radi se o iznosu od 66.741,47 kuna.